Hírek

2005.04.26. 00:00

Életre keltett zsenik a zongoránál

Májusban az amerikai közönség két zongoravirtuóz koncertjén vehet részt. Pedig a két nagy művész, Glenn Gould és Alfred Cortot már régen elhunyt.

Tornai Szabolcs

Az észak-karolinai Raleigh-ben található Zenph Stúdió neves számítástechnikai cég, amely 2002 óta működik. Most azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette: feltámaszt két halott zongoristát. Mindkettő a 20. század legnagyobb zenészei közé tartozik. Az egyik Glenn Gould, aki 1982-ben, a másik Alfred Cortot, aki 1962-ben hunyt el.
Májusban lesz az a koncert, amelyen egy különleges zongora pontosan úgy játssza majd el Bach és Chopin egy-egy művét, ahogyan Gould és Cortot egykor előadta.
A Zenph Stúdió helyreállított két ócska, recsegős felvételt.
Az egyik Glenn Gould 1955-ös koncertjén készült, amikor a zongorista J. S. Bach Goldberg-variációk című sorozatát adta elő. A másik Cortot 1928-as koncertjén, amelyen többek közt egy Chopin-prelűd hangzott el.
Ebben még semmi rendhagyó nincsen. Ami áttörést jelent:
a Zenph kifejlesztett egy eljárást, amellyel a hangfelvételek digitalizált változatát le lehet játszatni egy Disklavier Pro zongorával. A hangszerbe betáplálják a digitalizált hangfelvételeket, és le lehet játszani azokat.
A korábbi eljárásokkal a felvett hangok 80–90 százalékát lehetett azonosítani, a maradék egy része hiányzott, másik része hibás volt. A Zenph vezetősége szerint most sikerült a tökéletes módszert kidolgozni. Ha a vájt-fülű szakértők is elismerően bólogatnak, megnyílik az út a reménytelenül rossz minőségűnek hitt felvételek fölújítása felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!