Hírek

2005.04.04. 00:00

Egységes a betegazonosító

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="146"] A 21 hónapos Halász Dominikának tetszik a karszalagja
[/caption]A betegazonosító karszalagok tartalmának egységesítését kéri több kórház. Ez az Egészségügyi Minisztérium cikkünk nyomán indított vizsgálatából derült ki. A tárca egészségpolitikai főosztálya harminckét budapesti és megyei kórháznak küldött ki a karszalagok használatára vonatkozó kérdőívet. Huszan válaszoltak a kérdésekre.

– A betegek elfogadják ezt a fajta azonosítást – értékeli a vizsgálatot Sinka Miklósné főtanácsos. – Néhány kórházban már évek óta sikerrel használják a rendszert. Általában az ápolók felelősek a karszalagok elhelyezéséért, ritkán az orvosok.

Kórházanként változó, hogy a karszalagokon a taj-szám, a névből képzett mozaik, a születési dátum, az osztály neve vagy a felvétel dátuma szerepel. Több intézmény javasolta a minisztériumnak, hogy határozzák meg, mit kell feltüntetniük az azonosítón. Azt is megjegyezték, hogy allergiát, ekcémát okoznak a műanyag pántok. A tárca a betegazonosítási rendszer felülvizsgálatakor figyelembe veszi az intézmények véleményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!