Hírek

2005.04.16. 00:00

Álképviselő garázdálkodik

JOGSÉRTÉS Olvasónk panaszolja: társasházuk közös képviselője lemondott, ám utódját nem a közgyűlés, hanem ő maga jelölte ki. Az álképviselő ráadásul nem látja el rendesen a feladatot.

BAMA

Teljesen szakszerűtlen és jogszerűtlen helyzet – vélekednek a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A közös képviselőt a közgyűlésen a tulajdonostársaknak kell többségi szavazással megválasztaniuk. Önkényesen kijelölt „álképviselőnek” nincs joga a ház ügyeiben intézkedni. Amíg nincs törvényesen megválasztott új közös képviselő, a feladatkört a réginek kell ellátnia. Különben a lakók akár kártérítési igénnyel is felléphetnek ellene, ha mulasztásával jogellenesen kárt okoz nekik.

A tulajdonosoknak is joguk van közgyűlést kezdeményezni. Ezt az érintettek legalább egytizede indítványozhatja. Ahhoz, hogy a közgyűlés határozatképes legyen, a házban élők tulajdoni hányad szerinti legalább felének jelen kell lennie. Amennyiben első alkalommal nem határozatképesek, ismét össze lehet hívni a lakógyűlést. Új időponttal, azonos napirenddel. De ezúttal már a kisebbség jelenléte és szavazata is elegendő. A kérdésben ilyenkor a jelenlévők egyszerű többséggel dönthetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!