Hírek

2005.04.12. 08:37

A Honda felébredt álmából

A múlt heti barcelonai teszten mindenki meglepetésére hatalmas körrekordot repesztett Jenson Button a BAR-Hondával.

Méhes Károly

Az eleddig csak szenvedő csapat ezek után természetesen abban bízik, hogy felnő a feladathoz, hiszen idén versenyt szeretnének nyerni. Tragikusnak mondható módon kezdte a BAR-Honda az idei szereplést. A tavalyi ezüstérmes csapat nemhogy (legalább) ott folytatta volna, ahol 2004-ben abbahagyta, hanem még pontot sem szerzett az első három futamon. Az autók egyrészt lassúak, másrészt megbízhatatlanok voltak, Malajziában már a harmadik körre kiesett mindkét járgány, és Button ezt a versenyt élete legrosszabbjaként emlegette. Nyilvánvaló volt, hogy a Honda – immár többségi tulajdonosként – nem hagyja annyiban, és mérnökei őrült munkába kezdtek. Barcelonában aztán megszületett az erőfeszítések első gyümölcse: Button 1.13.552-vel elképesztő körrekordot futott, az utána következő Trullira (Toyota) 0,7 másodpercet vert, ami rengeteg ott, ahol sokszor századmásodpercek döntenek.
Mark Ellis, a BAR-tesztcsapat főmérnöke azon lelkendezett, hogy a katalán pályán három különböző motort is megfuttattak, egyik sem romlott el egy-egy versenytáv alatt, ráadásul – mint a köridő jelzi – gyorsak is.  A tavalyi évről emlékezhetünk rá, hogy a hondások nem trükköznek. Akkor a téli tesztek jó formáját sokan „kamunak” hitték, aztán a szezon során jöttek sorra a dobogós helyezések. Idén ennek megfelelően már a győzelemről álmodoztak, ám erre eleddig esélyük sem volt. Időközben leszerződtették sportigazgatónak Gil de Ferrant, aki Amerikában cartbajnok volt.
A hondásokat ő is jól ismeri saját versenyzőmúltjából, ám
az kérdés, hogy mennyit konyít az F1-hez, mert a tengerentúlról érkezők nem igazán voltak sikeresek Bernie Ecclestone cirkuszában.

Nagy a tülekedés

Akármilyen gyors is a Honda, a Renault utáni tülekedés egyre sűrűbb lesz. A három- hetes szünetben egészen biztosan megbütykölik az új Ferrarit, amivel Bahreinben Schumacher végül is könynyedén tudta tartani Alon-so tempóját, míg be nem döglött a váltó. A Toyota álomrajtot vett Trulli két egymás utáni 2. helyével – valószínű, hogy tovább fognak javulni, mi több, már ők is arról álmodoznak, hogy versenyt, sőt talán bajnokságot nyernek, akár idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!