Hírek

2005.03.17. 10:08

Vitatott várkerti bazársors

A Reggel információi szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levenné a műemlékek listájáról a Várkert Bazárt. Ezt a műemlékvédelmi törvény tavaszi módosítása során hajtanák végre.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A légifelvételünkön kékkel színezett várkerti bazársort 1872 és 1885 között építették Ybl Miklós tervei alapján
[/caption]Lapunk úgy értesült, hogy a minisztérium az ingatlan iránt érdeklődő befektetői szándékkal indokolja az ingatlanegyüttes kivételét. Így a Várkert Bazár a törvény mellékletében felsorolt védelem alatt álló ingatlanok közül kerülne ki.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) nem támogatta a minisztérium ötletét – mondta lapunknak Salamin Kálmán, a KVI tanácsadója. – Felhívtuk a minisztérium figyelmét, hogy a várkert a világörökség részét képező állami tulajdon – mondta Salamin. – Az esetleges magántulajdonba való átadásra azért sincs szükség, mert a Foundation Kft.-vel mint befektetővel már aláírták a hasznosítási szerződést.
Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a módosítás végleges szövegében figyelembe vették-e véleményüket.

A Foundation decemberben kapta meg az építési engedélyt a várkert felújítására és ingatlanfejlesztésre. A bazársor rendbehozataláért a föld alatt mélygarázst, konferenciatermet, üzleteket fog kialakítani. Lapinformáció szerint a cégnek megnőtt az étvágya, ugyanis a beépíthetőség mértékét tizenhétezerről negyvenkétezer négyzetméterre növelné. Információnk szerint a beépíthetőségnövelési kérelmet
a Várkert Bazár Kht. támogatta. A Foundation a hasznosítási szerződés aláírásáig nem kíván nyilatkozni. Balog Éva, az igazgatóság asszisztense szerint erre még két-három hetet kell várni. Lapunk úgy értesült, a Foun-dation a terület hasznosítási jogát átruházta saját érdekeltségű cégére, a Várkert Beruházó és Ingatlanfejlesztő Kft.-re.

Mindenki mást tud a botrányszagú ügyről

A KVI-ben kapott informá-ciókkal teljesen ellentétes híreket kaptunk a Bozóki András vezette NKÖM-től. Ács Tamás helyettes államtikár közölte: nem tudnak a törvénymódosításról, nincs napirenden az ingatlan műemléki védelem alól való kivonása. Arról sem tud mit mondani, hogy a KVI tanácsadója miért látta el lapunkat a fenti információkkal. Szamkó Katalinnak, a kht. igazgatójának szintén fogalma sincs arról, miért nyilatkozta ezt a KVI képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!