Hírek

2005.03.07. 07:49

Valós tényeket tartalmaz a jelentés

Írásos formában is megszületett az Európai Parlament jelentése a Vajdaság kisebbségeit sújtó támadásokról, és ez már önmagában előrelépésnek tekinthető – állapította meg Brüsszelben Becsey Zsolt.

Róka Zsuzsa, Brüsszel

Az Európai Néppárt fideszes tagja közvetlen kapcsolatot ápol a Vajdaság közéletének legkülönfélébb szereplőivel szegedi képviselői irodájából. Így helyi ismeretei alapján ő dolgozhatta ki az Európai Parlament vajdasági tényfeltáró bizottsága programtervezetét, sokkal árnyaltabbat, mint az Brüszszelben eddig ilyen vállalkozásoknál szokásos volt. A tényfeltáró bizottság jelentése valóban tényeket tükröz – értékelte Becsey Zsolt azt a szövegett, amelynek végső változatáról a küldöttségvezető német konzervatív Doris Pack döntött.

A jelentés arra is kitér, hogy a Vajdaság soknemzetiségű volta Szerbia–Montenegró majdani úniós csatlakozásakor is előny lehetne. Csakhogy e nemzeti sokszínűséget veszélyezteti a hátrányosan megkülönböztetett kisebbségiek kivándorlása, természetes fogyása éppúgy, mint 300 ezer szerb menekült hirtelen beáramlása, akik közül csak minden századik talált magának törvényes keresőfoglalkozást.

A nemzetiségi zaklatások fő okai

Az europarlamenti jelentés rögzíti, hogy a vajdasági kisebbségeket ért támadások közvetve az erősen központosított hatalomra, és közvetlenül a hatóságok mulasztásaira vezethetők vissza. Ugyanakkor a tényfeltáró-bizottság egyöntetűen állapította meg, hogy nem találta jeleit a vajdasági kisebbségek elleni támadások mögött álló bármilyen központi tervnek.

 

a Vajdaság kisebbségeit sújtó támadásokról, és ez már önmagában előrelépésnek tekinthető – állapította meg Brüsszelben Becsey Zsolt. Róka Zsuzsa, Brüsszel A nemzetiségi zaklatások fő okai Az europarlamenti jelentés rögzíti, hogy a vajdasági kisebbségeket ért támadások közvetve az erősen központosított hatalomra, és közvetlenül a hatóságok mulasztásaira vezethetők vissza. Ugyanakkor a tényfeltáró-bizottság egyöntetűen állapította meg, hogy nem találta jeleit a vajdasági kisebbségek elleni támadások mögött álló bármilyen központi tervnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!