Hírek

2005.03.21. 07:44

Választások idő előtt?

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) fogalmi zavarokkal küzd, és helyzete – ezáltal a kormánykoalíció helyzete is – egyetlen hajszálon függ.

Gyulay Z.

A Szabadságpárt megosztottsága az április végére tervezett kongresszust megelőzően egyre nyilvánvalóbb – írja a Die Presse című osztrák napilap. Mindez akár előrehozott választásokhoz is vezethet júniusban, annak ellenére, hogy minden észérv ellene szól. Egy Jörg Haider vezette Szabadságpárt két-három százalék szavazatot tudna hozni – legutóbb az eredményük tíz százalék volt –, és be se jutna a parlamentbe.

Az országban a szociáldemokraták (SPÖ) népszerűsége jelenleg némelyest megelőzi az ÖVP-t. Ugyanakkor egy tényleges párbaj során a néppárti Wolfgang Schüssel és a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer között az előbbi győzelmét hozná – vélekednek a közvélemény-kutatók. Ebben az esetben azonban a Néppárt kikerülne a koalícióból, s a koalícióban a Zöldek vennék át a helyüket. Bécsben ugyanakkor olyan pletykák terjednek, hogy a nagy pártok júniusra már lefoglalták az összes óriásplakát-helyet. Hivatalosan – persze – cáfolják ezt.

Az FPÖ helyzete viszont egyre átláthatatlanabb. Hubert Gorbach néppárti alkancellár kijelentése óriási felhördülést váltott ki. „Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem készült vészforgatókönyv” – mondta. Igaz, később úgy finomított, hogy csak „nagy általánosságokban” beszélt, s nem a jelenre kívánt utalni. Mondhatni, a pártban egyfajta családi háború dúl. A pártelnökségből a karintiai tartományi főnök tisztébe visszavonult Jörg Haider kilátásba helyezte, hogy mentőövet dob a pártnak, magyarán, ismét elfoglalja az elnöki széket, de ez további szakadásokhoz vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!