Hírek

2005.03.05. 00:00

Újrahasznosítják a háztartási étolajat

BAMA

Környezetvédők egyéni kezdeményezése nyomán már nem csak a vendéglátóhelyek használt olaját gyűjtik be szervezetten. A Hengermalom úti lakótelepen tartályokba öntik a már káros folyadékot, hogy újrahasznosítását biztosítva védjék a környezetet. Kis palackban hozza főzésből maradt olaját Ferenczi Józsefné (60) a Nándorfehérvári úti lakóház szeméttárolójába, hogy a már félig tele műanyag tartályba öntse. Ő egyike azoknak az újbudaiaknak, akik a lehetőségekkel élve, a környezetet óvva szabadulnak meg a használat után mérgező sütési kelléktől.

A főzés során elenyésző olaj épül az ételbe. Többsége káros formában kerül vissza a természetbe. Közétkeztető intézményeknek 2004 elejétől szerződniük kell megmaradt használt olajuk elszállítására, újrahasznosítás céljából. Az utóbbit a Biofilter Kft. végzi – magyarázta Szabó György (51), aki 1999-ben magánemberként csatlakozott a környezetkímélő akcióhoz. – Idén először van a XI. kerületnek környezetvédelmi alapja. Ebből a tízmillió forintos összegből lehetne felkarolni, népszerűsíteni és szélesebb körben elterjeszteni ezt a polgári kezdeményezést is – mondta Fazekas Róbert (39) önkormányzati képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!