Hírek

2005.03.10. 06:35

Új világjárvány fenyeget

Érkeznek a hírek a vietnami madárinfluenza újabb és újabb áldozatairól. Sokan tartanak egy világméretű járvány kialakulásától, hiszen hatékony oltóanyagot csak akkor lehet kifejleszteni, amikor a vírus már jelen van.

Matula J.–Váczy A.

Miután néhány esetben már bebizonyosodott, hogy a szárnyasokat pusztító kórt emberek is elkaphatják, az egészségügyi hatóságok világszerte megkongatták a vészharangot. Egyre egyértelműbbé válik, hogy a madárinfluenza-vírus képes közvetlenül emberről emberre is átterjedni.

Kelet-Ázsiában volt már rá példa. Elkerülhetetlen lesz a világméretű járvány, állítják a szakemberek. Ilyen tömegeket érintő járványok általában 27 évenként törnek ki, az utolsó 1968-ban pusztított.
Az agresszív természetű vírust leküzdeni képes oltóanyag előállítása a kórokozó megjelenésétől számítva akár évekig is eltart.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet felszólította a fejlett országokat, hogy gyűjtsenek készletet bizonyos gyógyszerekből. Ezektől azt remélik, hogy segítségükkel áthidalhatóvá válik az az időszak, amíg megfelelő oltóanyag nem áll rendelkezésre.

A gyógyszerből legalább annyit kell készletezni, amenynyivel a lakosság 20 százalékát egyszerre el tudják látni. A napokban a brit egészségügyi minisztérium 14,6 millió egységet rendelt a szerből. Mindkét gyógyszergyár több tucat országgal kötött már szerződést influenza elleni szerek szállításáról.

A WHO ajánlásai alapján minden tagországban felkészülési tervet készítenek, hogy ha esetleg kialakul a vírus, akkor az egészségügyi szervek időben reagálni tudjanak. Magyarországon 1997 óta létezik ilyen terv, amelyet minden évben aktualizálni kell. Attól nem kell tartani, hogy olyan jellegű élelmiszer kerül az országba, ami madárinfluenzával fertőzött.

Pusztító járványok világszerte

Évszám Betegség Áldozatok

1347–1668 pestis 25 millió

1918–1919 spanyolnátha 30 millió

(félmilliárd fertőzött)

1957–1958 ázsiai nátha 1 millió

1968 hongkongi nátha 700 ezer

A hatóanyag meggátolja a vírus fertőzőképességét

A jelenleg kapható vírusellenes gyógyszerek, melyek a korai 1980-as évek óta vannak forgalomban, nem igazán hatásosak. Ráadásul gyorsan kialakul velük szemben a szervezet ellenállása. Az újonnan kifejlesztett hatóanyag, a neuraminidázgátló viszont képes az influenzafertőzés kiváltó oka, a vírus ellen fellépni. A neuraminidázgátlók célba veszik és gátolják az influenzavírus felszínén található neuraminidáz fehérjét. Ez azért fontos, mert a neuraminidáz segíti a vírust kiszabadulni a megfertőzött sejtből, így szétterjed, és további sejteket fertőz meg. Ha a neuraminidázt gátoljuk, az újonnan termelt vírusok a sejtfelszínhez és egymáshoz ragadnak, így nem tudnak elszabadulni és új sejteket megfertőzni.

A magyarországi oltóanyag-termelés biztosított

Dr. Berencsi György (63) virológus, az Országos Epi-dermológiai Központ virológiai főosztályának vezetője: – Biztosra vehető, hogy egyszer egy madárvírus képes lesz emberről emberre terjedve fertőzni. De ez nem az a vírus, ami a napokban felreppent hírek szerint a három vietnamit megbetegítette. Ha ez így lenne, már ezrével estek volna ágynak. A H5N1 madárinfluenza vírusából nem lehet világjárvány. A hemaglutininből (vérsejtkicsapó fehérje = H) van tizenöt, a neuraminidázból (= N) is van kilenc. Ezek egyik kombinációja „rászokhat” az emberre. És ha az új genetikai változat kialakul, elterjed az egész világon. Ezért szükséges válságtervet készíteni. Oltást akkor lehet csinálni, amikor a már megjelent fertőző vírust ki lehet tenyészteni. Büszke vagyok arra, hogy az unióhoz újonnan csatlakozó országok közül egyedül nekünk van megfelelő vakcinatermelési kapacitásunk. Ez lehetővé teszi, hogy az új vírus megjelenését követő két-három hónapon belül oltóanyagot készíthessünk.

1347–1668 pestis 25 millió

1918–1919 spanyolnátha 30 millió

(félmilliárd fertőzött)

1957–1958 ázsiai nátha 1 millió

1968 hongkongi nátha 700 ezer A hatóanyag meggátolja a vírus fertőzőképességét A jelenleg kapható vírusellenes gyógyszerek, melyek a korai 1980-as évek óta vannak forgalomban, nem igazán hatásosak. Ráadásul gyorsan kialakul velük szemben a szervezet ellenállása. Az újonnan kifejlesztett hatóanyag, a neuraminidázgátló viszont képes az influenzafertőzés kiváltó oka, a vírus ellen fellépni. A neuraminidázgátlók célba veszik és gátolják az influenzavírus felszínén található neuraminidáz fehérjét. Ez azért fontos, mert a neuraminidáz segíti a vírust kiszabadulni a megfertőzött sejtből, így szétterjed, és további sejteket fertőz meg. Ha a neuraminidázt gátoljuk, az újonnan termelt vírusok a sejtfelszínhez és egymáshoz ragadnak, így nem tudnak elszabadulni és új sejteket megfertőzni. A magyarországi oltóanyag-termelés biztosított Dr. Berencsi György (63) virológus, az Országos Epi-dermológiai Központ virológiai főosztályának vezetője: – Biztosra vehető, hogy egyszer egy madárvírus képes lesz emberről emberre terjedve fertőzni. De ez nem az a vírus, ami a napokban felreppent hírek szerint a három vietnamit megbetegítette. Ha ez így lenne, már ezrével estek volna ágynak. A H5N1 madárinfluenza vírusából nem lehet világjárvány. A hemaglutininből (vérsejtkicsapó fehérje = H) van tizenöt, a neuraminidázból (= N) is van kilenc. Ezek egyik kombinációja „rászokhat” az emberre. És ha az új genetikai változat kialakul, elterjed az egész világon. Ezért szükséges válságtervet készíteni. Oltást akkor lehet csinálni, amikor a már megjelent fertőző vírust ki lehet tenyészteni. Büszke vagyok arra, hogy az unióhoz újonnan csatlakozó országok közül egyedül nekünk van megfelelő vakcinatermelési kapacitásunk. Ez lehetővé teszi, hogy az új vírus megjelenését követő két-három hónapon belül oltóanyagot készíthessünk. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!