Hírek

2005.03.26. 00:00

Túl sok az uniós újságíró

Korlátozni akarják az újságírók munkáját az Európai Parlament épületében. Több panasz érkezett ugyanis amiatt, hogy rejtett kamerás felvételeket készítettek a képviselőkről. Akadnak olyanok közöttük, akik csak felveszik a napidíjat és már távoznak is.

Toronyi A.

A brüsszeli épület folyosói este hat után általában elnéptelenednek. Hétfőnként azonban a csendet a bőröndjeiket cipelő képviselők zaja töri meg. Most érkeztek Brüsszelbe, hogy felvegyék a napi 268 euró pótlékot. A pénzt költségeik fedezésére, fizetéskiegészítésként kapják.

A BBC forgatócsoportja megpróbálta föltárni a visszaéléseket, ám az újságírók munkáját félbeszakította egy biztonsági őr, és leállíttatta a forgatást. Hans-Peter Martin már korábban fölhívta a „botrányos esetekre” a figyelmet. Az osztrák euro-képviselő szerint a jogszabályokat meg kellene változtatni, mert pénzpocsékolás a rengeteg pótlék kifizetése. Az Európai Csalás Elleni Hivatal is kárhoztatja a tágan értelmezhető előírásokat. Az Európai Parlament vezetősége mindamellett azt fontolgatja, hogy korlátozza a fotósok, tévéstábok és rádiósok munkáját, hogy ne láthassák mindazt, ami a folyosókon történik. Hans-Peter Martint aggasztja ez a logika. „Ha az újságírók szemét bekötik, akkor ez engem néhány úgynevezett parlamentre emlékeztet, de ezek eddig Pekingben és Moszkvában voltak, nem Brüsszelben” – mondta az osztrák euroképviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!