Hírek

2005.03.29. 00:00

Törvény vajdasági magyaroknak

BAMA

A kisebbségi nemzeti közösségek önkormányzati jogát 2002-ben ismerték el első ízben az akkori Jugoszláviában. A kulturális autonómiára vonatkozó kollektív jog alapjait a szövetségi kisebbségvédelmi törvény szabályozta. Időközben megoldódtak a kisebbségi nemzeti tanácsok működtetési költségeivel járó gondok is.
– A tanácsokra vonatkozóan azonban a jelenlegi jogi szabályozás hiányosnak bizonyult, ami a gyakorlatban számos problémát vet fel. Ezért szükség van egy olyan jogszabályra, amely részletesen taglalná a nemzeti tanácsok megválasztását, szervezettségét, működésüket, hatáskörüket, pénzelésüket és más idevágó kérdéseket – hangsúlyozta dr. Korhecz Tamás, a Vajdaság tartományi kisebbségügyi minisztere.
Rasim Ljaljic szövetségi kisebbségügyi miniszter kezdeményezésére megalakult egy szakértői csoport, amely kidolgozta a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény tervezetét. A dokumentumot véleményezésre megkapta a szövetségi miniszter, valamint a nemzeti tanácsok is.
– El kell dönteni, mi lesz a törvénytervezet további sorsa, miközben különféle lehetőségek merülnek fel. A köztársasági nemzeti tanács megfelelő fórum arra, hogy vitát nyissanak a dokumentumról, és esetleg e tervezet alapján hozzálássanak a törvényalkotási folyamathoz. Ugyanezt kezdeményezni lehet a tartományi törvényhozáson vagy képviselőkön keresztül. Fontosnak tartom, hogy a köztársasági kormány is állást foglaljon e kérdésben: ki kell mondania, hogy szükségesnek tartja-e a törvény meghozatalát, és kiindulópontként szolgálhat-e az általunk kidolgozott tervezet. A közvita csak ezt követően kezdődhet. A végső szó természetesen a szerbiai képviselőházat illeti meg, a törvényt a parlamentnek kell elfogadnia. Kormányzati szándék kérdése, hogy erre mikor kerül sor – mondta Korhecz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!