Hírek

2005.03.04. 07:58

Tíz irodából négy–öt üres az ingatlanok piacán

Bán K.

Magyarországon az irodaépületek kihasználtsága rendkívül alacsony, átlagosan 50 százalékos. A fővárosban és a körgyűrűben a legjobb a helyzet, itt tíz irodából legalább hatot használtak az elmúlt évben, négy üresen állt. Ennél csak hajszálnyival alacsonyabb a kihasználtság a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban található irodaépületekben: tízből öt irodának van gazdája.

Az idén az előrejelzések szerint javul a helyzet, kevesebb lesz az üresen álló irodahelyiség, s ez a bérleti díjak tavalyi esését is megállítja. Különösen a luxus felszereltségű és a jól megközelíthető irodák iránt nőtt meg a kereslet, s az egyik legfontosabb szemponttá pedig a parkolási lehetőség vált a bérlők választásában.

A legnagyobb mértékű bérletidíj-emelkedés a használt és az új kereskedelmi ingatlanok, elsősorban tehát az üzlethelyiségek körében várható. Az ingatlanforgalmazók ezen a területen tíz százalékot meghaladó díjemelést várnak, míg a hagyományos irodaépületekben legfeljebb négyszázalékos áremelkedést várnak. A külföldi bérlők megnövekedett igényeivel magyarázható a bérleti díjak növekedése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!