Hírek

2005.03.23. 00:00

Szili Katalin mellett állnak az MSZP megyei elnökei

Értesüléseink szerint az MSZP megyei elnökei hétfő esti egyeztetésükön alkalmasnak tartották köztársasági elnökjelöltnek Szili Katalin házelnököt. A budapesti szocialisták azonban csak ma veszik napirendjükre a témát, de csütörtökön már döntenek is. Kérdés, a főváros Szili mellé áll-e.

Körmendi G. – Pauska Zsolt

Napról napra más és más találgatások kerülnek napvilágra, vajon milyen háttéralku köttetett az MSZP és az SZDSZ között Szili Katalin házelnök köztársasági elnökké választásáról. Értesüléseink szerint az MSZP megyei
elnökei hétfő este Hiller István pártelnök jelenlétében Szili jelölését támogatták. Úgy tudjuk azonban, Hiller még mindig kivár döntésével, mint forrásunk fogalmazott, „egérutat hagyott magának”. Korábban Szilivel kapcsolatban azt mondta, hogy ő egy más ízlésirányzatokat is tiszteletben tartó, a szociáldemokrata eszméhez kapcsolódó jelöltet javasolna.

– Igen nagy megtiszteltetés, hogy a pártból nagyon sokan gondolják, hogy alkalmas lehetek a köztársasági elnöki poszt betöltésére. Remélem, ebben az elmúlt három esztendő házelnöki munkája és teljesítménye is benne van – mondta lapunknak Szili Katalin. – A döntés az MSZP-é. S ha az MSZP engem választ köztársasági elnökjelöltnek, nem nekem, hanem a párt megfelelő testületeinek kell megkezdeniük a koalíciós partnerrel az egyeztetést – szögezte le a házelnök. Az SZDSZ olyan államfőt szeretne, aki nem pártpolitikus, a másik politikai oldal is elfogadja, és liberális értékeket is vall. – Szili szándékát informálisan már jelezték az SZDSZ-nek. Nem nekem kell eldöntenem, hogy az elnök asszony megfelel-e pártunk elvárásainak. Sem a köztársasági elnök, sem a főpolgármester jelölése nem lehet alku tárgya, ezek annál fontosabb kérdések – mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Lapunk tegnap több szocialista vezetőt is szeretett volna megszólaltatni. Hiller István elnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Molnár Gyula fővárosi elnök hallgatása azonban több mint beszédesnek tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!