Hírek

2005.03.10. 00:00

Szavazatokat vihet a másság vállalása

A másságát ma este az egyik televízióban bevalló Ungár Klárának minden bizonnyal nem lesz sok követője a magyar politikai közéletben. Az azonos neműek iránti vonzódás beismerése kétélű fegyver.

Körmendi Gábor – Gyarmati Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Akik vállalták másságukat. Fent: Kismocsok (27) és Zsoltika (30), a Való Világ szereplői, Radics Péter (43) riporter. Lent: Martina Navratilova (49) teniszezőnő, Jodie Foster (43) színésznő, Elton John (58) és George Michael (42) popsztár.
[/caption]Úgy tűnik, a leszbikusságát nyíltan vállaló Ungár Klára nem jelent majd követendő példát a hazai politikusok körében. Az általunk megkeresettek többsége a nevét vállalva egyáltalán nem volt hajlandó beszélni arról, szerinte mi történne, ha valamelyik aktív országgyűlési képviselő nyíltan elismerné eddig titkolt homoszexualitását.

A Reggel azt kérdezte önöktől: megválasztanának-e egy meleget képviselőnek? Válaszadóink többsége igennel felelt, szerintük ez magánügy, s nem befolyásolja a parlamenti munkát.

Íme az eredmény:

Akár politikusokról, akár hétköznapi emberekről beszélünk, nem szabad elfelejteni, hogy minden tizedik ember a saját neméhez vonzódik, az összlakosság öt százaléka pedig egyaránt érdeklődik mindkét nem iránt – mondta Molnár Tamás (43) szexuálpszichológus. – Aki a másságát nyíltan vállalja, akár hátrányos helyzetbe is kerülhet, mivel a homoszexualitás elfogadása idehaza még gyerekcipőben jár – indokolt a szakember.

Kulka János (46) színművész szerint a politikusok csak saját érdekeik mentén tudnak gondolkodni. Az jár a fejükben, hogy egy ilyen önvallomással hány szavazatot veszíthetnek.

– A politikusok félnek a köz véleményétől, ezért nem szívesen beszélnek ilyesféle kilengéseikről – mondja Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke. – Még Nyugat-Európában is szabadságharcosként élik meg vallomásukat a másságukat vállaló politikai közszereplők.

Magyarországon pedig egyáltalán nem ilyen a helyzet – tette hozzá.
Az MSZP szóvivője szerint a homoszexualitás azért tabutéma a parlamentben, mert az magánügy. – Furcsa lenne, ha a közbeszédet a politikusok szexuális szokásai befolyásolnák – fogalmazott Nyakó István (37). Szerinte, ha egy olyan politikus áll a közvélemény elé azzal, hogy saját nemét szereti, akinek a pártja elfogadja az egyneműek közötti kapcsolatot, akkor ez a bejelentés nem kelt megütközést az adott párt szavazótáborában.

Az MDF-es Katona Kálmán szerint Ungár Klára önvallomása – ha akarja, ha nem – kapcsolódik majd a liberális párt kampányához. A politikus úgy véli, ma a hazai politikában a másság vállalása korántsem előny, de egyre kevésbé hátrány. Szerinte, ha valaki nyíltan vállalja saját neméhez való vonzódását, azt tiszteletben kell tartani: éppen ezért politikustársa lépését is tisztességesnek tartja.

Dr. Fodor Gábor, az SZDSZ politikusa szerint kijelenthető: párttársuk önvallomásának nincs politikai célja.

A hazai titkosszolgálatok a mássággal zsaroltak

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar választók sokkal inkább érzékenyebbek a politikai becsületre, mint képviselőik magánéleti „botrányaira” – vélik az általunk megkérdezettek. Többek szerint sokkal inkább abból lehetnek problémák, ha az érintettek titokban tartják nem szokványos szexuális érdeklődésüket. A kérdéses ebben az esetben az: mi történik akkor, ha a politikai közszereplő szándéka ellenére kerül nyilvánosságra esetleges homoszexualitása. Ismert, hogy az állampárti titkosszolgálatok gyakorta zsarolták a kiszemelt beszervezendőt azzal, hogy kiteregetik másságukat. Mindezzel vélhetően a közszereplők egy része a mai napig is sakkban tartható.

Fritz Tamás: magánéleti botrány miatt idehaza még nem bukott meg senki

A lapunk által megkérdezett politológusok, így Ágh Attila, Giró-Szász András és Török Gábor sem kívánták véleményezni az ügyet. Mint elmondták, idehaza egy politikus mássága beismerésének sem politi-kai, sem társadalmi hatásai nem ismertek. Fritz Tamás politológus úgy véli: a köz- hiedelemmel ellentétben ma már nagyobb a nyitottság, mint hinnénk. Ezért nem gondolja, hogy a közélet és a társadalom „kiveti” magából Ungár Klárát. Mint mondta, magánéleti botrány miatt idehaza még nem kellett visszavonulnia egyetlen politikusnak sem.

Németországban szállóige lett: „Meleg vagyok, és ez jól van így”

Berlin kormányzó főpolgármestere, Klaus Wowereit választási kampányának idején került a bulvárlapok címoldalára. „Meleg vagyok, és ez jól van így” – mondta. Kijelentése szállóigévé nőtte ki magát. „Wowi” beállítottsága miatt már csak akkor téma, ha nő társaságában jelenik meg. A szabad demokraták elnöke, Guido Westerwelle is közölte, hogy férfivel él együtt. Hasonló vallomást tett Ole von Beust, Hamburg polgármestere. De saját neme iránt érdeklődik Bertrand Delanoe, Párizs első embere is. Mássága miatt eddig egyedül a brit Chris Smithnek kellett lemondania. A miniszter HIV-fertőzött.

Körmendi Gábor – Gyarmati Gábor A hazai titkosszolgálatok a mássággal zsaroltak A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar választók sokkal inkább érzékenyebbek a politikai becsületre, mint képviselőik magánéleti „botrányaira” – vélik az általunk megkérdezettek. Többek szerint sokkal inkább abból lehetnek problémák, ha az érintettek titokban tartják nem szokványos szexuális érdeklődésüket. A kérdéses ebben az esetben az: mi történik akkor, ha a politikai közszereplő szándéka ellenére kerül nyilvánosságra esetleges homoszexualitása. Ismert, hogy az állampárti titkosszolgálatok gyakorta zsarolták a kiszemelt beszervezendőt azzal, hogy kiteregetik másságukat. Mindezzel vélhetően a közszereplők egy része a mai napig is sakkban tartható. Fritz Tamás: magánéleti botrány miatt idehaza még nem bukott meg senki A lapunk által megkérdezett politológusok, így Ágh Attila, Giró-Szász András és Török Gábor sem kívánták véleményezni az ügyet. Mint elmondták, idehaza egy politikus mássága beismerésének sem politi-kai, sem társadalmi hatásai nem ismertek. Fritz Tamás politológus úgy véli: a köz- hiedelemmel ellentétben ma már nagyobb a nyitottság, mint hinnénk. Ezért nem gondolja, hogy a közélet és a társadalom „kiveti” magából Ungár Klárát. Mint mondta, magánéleti botrány miatt idehaza még nem kellett visszavonulnia egyetlen politikusnak sem. Németországban szállóige lett: „Meleg vagyok, és ez jól van így” Berlin kormányzó főpolgármestere, Klaus Wowereit választási kampányának idején került a bulvárlapok címoldalára. „Meleg vagyok, és ez jól van így” – mondta. Kijelentése szállóigévé nőtte ki magát. „Wowi” beállítottsága miatt már csak akkor téma, ha nő társaságában jelenik meg. A szabad demokraták elnöke, Guido Westerwelle is közölte, hogy férfivel él együtt. Hasonló vallomást tett Ole von Beust, Hamburg polgármestere. De saját neme iránt érdeklődik Bertrand Delanoe, Párizs első embere is. Mássága miatt eddig egyedül a brit Chris Smithnek kellett lemondania. A miniszter HIV-fertőzött. Akik vállalták másságukat. Fent: Kismocsok (27) és Zsoltika (30), a Való Világ szereplői, Radics Péter (43) riporter. Lent: Martina Navratilova (49) teniszezőnő, Jodie Foster (43) színésznő, Elton John (58) és George Michael (42) popsztár. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!