Hírek

2005.03.16. 06:47

Sokba kerülhet a minisztériumi rendelet

Panaszosunk szerint 150 ezer forint kárt jelentett neki, hogy pénztárgépeit nem írathatta át másik vállalkozására, s ezért újakat kellett vennie.

Horváth K. József

Olvasónk, Bíró Sándor egyéni vállalkozásban használt pénztárgépeit át akarta íratni az időközben megalapított betéti társasága nevére. Ez azonban nem valósítható meg, mert nem lehet bennük adómemóriát, közkeletű nevén fekete dobozt cserélni. Cserelehetőség híján viszont át sem lehet írni a készülékeket az új cég nevére. Bíró Sándornak ez 150 ezer forint kárt jelent, miután darabonként 75 ezer forintért vásárolta annak idején Samsung gyártmányú masináit.
– Hány sorstársam lehet az országban? Hány bőrt lehet egy vállalkozóról lenyúzni? Nem fizetünk eleget? – fogalmazott Bíró úr.
A Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottság titkára, Petes József nem osztotta panaszosunk véleményét.
Pénzügyminiszteri rendelet írja elő, hogy a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépeket új vállalkozás nevére nem lehet átírni. A régi típusok alkatrészellátása, megbízható működése ugyanis már nem szavatolható. Ezekben általában nem lehet cserélni fekete dobozt, ezért nem lehet átíratni sem. Az új vállalkozásnak  más az adószáma. Korszerűbb, érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező típusok esetében már el lehet végezni az adómemória cseréjét, így az átírást is.

Olcsóbb, ha cserélünk

Egy memóriacsere 10–20 ezer forint, míg egy új olcsóbb pénztárgép ára 70 ezernél kezdődik. A drágább pénztárgépek ára elérheti az egymilliót is. Számító-gépalapú, nagyobb tudású rendszerek működnek a bevásárlóközpontokban, a gyógyszertárakban vagy a benzinkutaknál. Jelenleg 300–350 ezer pénztárgép működik az országban. Egyetlen Tesco áruházban például 80 korszerű pénztárgép is üzemelhet. Az APEH honapján, a pénztárgépek, taxaméterek menüpont alatt megtalálható az összes forgalmazható pénztárgép típusa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!