Hírek

2005.03.02. 00:00

Riasztó éves drogjelentés

Toronyi A.

Ma teszi közzé az ENSZ bécsi székhelyű illetékes intézménye szokásos éves jelentését. A Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szerv (INCB) külön tanulmányban hívja fel a figyelmet arra, miként lehetne visszaszorítani az ártalmas kábítószerek keresletét. Komoly aggodalomra ad
okot, hogy ugrásszerűen nőttek a gyógyszerrendelések az inter-neten. A recept nélküli forgalom mind jogi, mind egészségügyi szempontból megkérdőjelezhető.
Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára az ENSZ-jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: hazánkban erősödött a kábítószer-ellenőrzés. Bár a statisztika szerint nálunk nőtt a drogkezeltek száma, ez nem a kábítószer-fogyasztás növekedését jelzi. A korábbiaknál ugyanis többen választják a kezelést, és a börtönökben is folyik a drogozó bűnözők gyógyítása.
Európában egyébként a felnőtt lakosság mintegy 5,3 százaléka fogyaszt kábítószert, visszaszorulóban van viszont a heroin népszerűsége. Üdvözlendő változás a holland gyakorlatban, hogy a kormány elismerte: a „kannabisz nem ártalmatlan”, ami a „lágy drogok” kezelésének megváltozását eredményezheti.
Az éves jelentés aggasztónak nevezi, hogy nincs előrelépés az Afrikából érkező drogok ellenőrzésében. A fekete földrészen zajló háborúkat jórészt a kábítószerből pénzelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!