Hírek

2005.03.09. 00:00

Repdeső üvegek, pörgő poharak

Nincs olyan világverseny, ahol a magyar mixerek ne az élmezőnyben végeznének. A koktél elkészítésénél nemcsak a látványt, hanem az ital színét is pontozza a zsűri.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Száraz Tímea is Lajsz András csapatában keveri a koktélokat
[/caption]Akrobatamutatványnak is beillik, ahogy Reiner Péter (27) és Sörös Norbert (22) koktélt készít vendégeinek. A két mixer keze közül villámgyorsan repülnek a poharak és a keverőedények a levegőbe. Az üvegek pörgését szemmel is nehéz követni, ám a két fiatal tudja, mit csinál. Az ital és a jég mindig a pohárba kerül. Péter és Norbert legutóbb a Magyar Mixerszövetség éves közgyűlésén, a XI. kerületi Harley Davidson Étteremben szórakoztatták a megjelenteket. – Négy éve végeztem el egy klasszikus mixeriskolát – meséli lapunknak Reiner Péter. Ott tanultam az alapokat, a recepteket és az elkészítési módokat. Ezt követően kerületem egy budapesti Planet One iskolába, ahol az amerikai stílust is elsajátítottam.

Az utóbbi fogásait a tévénézők a Koktél című filmből ismerhetik. Ennek lényege, hogy az ital minél látványosabban és gyorsabban készüljön el. Míg a klaszszikus forma csak egy keverőedény rázását, pörgetését kívánja meg, addig az amerikai akrobatamutatványokat követel a mixertől. A tökéletes kivitelhez rengeteg gyakorlatra van szükség. Aki elég kitartó és tehetséges, versenyeken is próbára teheti tudását. Az avatott zsűri ilyenkor nemcsak a produkciót, hanem az elkészült ital ízét és színvilágát is értékeli. Az egyik legfontosabb szabály: ha törik az üveg, akkor szilánk véletlenül se kerüljön a jégtartóba. Ez ugyanis azonnali kizárással jár.

A világ élvonalában

A magyar mixerek a világ élvonalába tartoznak – mondja a Reggelnek Lajsz András (48), a mixerszövetség alelnöke. Az uniós országok viadaláról aranyérmet hoztunk haza. A világversenyeken szinte mindig dobogón végzünk. A mixer szakma egyre népszerűbb Magyarországon, így fontos feladat hárul a szövetségre.

Kiss Gergely A világ élvonalában A magyar mixerek a világ élvonalába tartoznak – mondja a Reggelnek Lajsz András (48), a mixerszövetség alelnöke. Az uniós országok viadaláról aranyérmet hoztunk haza. A világversenyeken szinte mindig dobogón végzünk. A mixer szakma egyre népszerűbb Magyarországon, így fontos feladat hárul a szövetségre. Száraz Tímea is Lajsz András csapatában keveri a koktélokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!