Hírek

2005.03.09. 00:00

Régi formában a New York Kávéház

Tóth Tímea

Kilenc kerületben lesznek idén műemlék-felújítások. Legtöbbször magántulajdonosok végzik a korszerűsítéseket, saját tőkéből. – A II. kerületben elkezdődik a Dénes utcai Széher-villa felújítása, a IV. kerületben két műemléki lakóházat korszerűsítenek a tulajdonosok saját pénzből – mondja Bende Csaba, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodavezető-helyettese.

Az V. kerületben befejezik a Szabadság tér 5–6. számú ház évek óta tartó rekonstrukcióját. Az épület a második világháborúban pénzügyi intézetek központja volt, jelenleg egy osztrák bank tulajdonában van. A Vigyázó Ferenc utcai egykori Spenót-házban új lakásokat alakítanak ki. A Váci utcai Angolkisaszszonyok templomában megkezdődik a lemeszelt belső freskók helyreállítása. Az Apáczai Csere János utcában klasszicista stílusban épült, öt éve lakatlan Wurm-udvarban irodákat és lakásokat alakítanak ki.

Erzsébetvárosban az év végére visszakapja régi formáját a New York Kávéház. Józsefvárosban a Bezerédi utcában tizenkét éve készülő műemlék lakóházat fejezik be. A XVII. kerület egyedüli műemlék épületét, a Podmaniczky–Vigyázó-kastélyt folyamatosan szépíti új tulajdonosa.

Néhány műemlék szépül állami pénzből

2005-ben az I. kerületben folytatódik a Mátyás-templom felújítása. Most a hetven méter magas kőtornyot javítják meg és szigetelik le. Zuglóban tovább csinosítják a Széchenyi fürdő Czigler-szárnyát. A Fővárosi Állat- és Növénykertben pedig nyáron elkezdik a Nagyszikla korszerűsítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!