Hírek

2005.03.02. 00:00

Ötvenmilliárdos fejlesztés Óbudán

Heteken belül feláll az a bizottság, amely javaslatot készít az egykori óbudai gázgyár hasznosítására.

Kiss Gergely

A testület felállításáról Demszky Gábor főpolgármester és Bozóki András kulturális miniszter egyezett meg. A tíz-tizenkét fős szakértői csoport a kulturális tárca, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a III. kerület és a főváros képviseletében vesz részt a munkában. Egy múzeumközpontot szeretnénk a területen kialakítani – mondta lapunknak Ács Tamás, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára.
A huszonhét hektáros telepen többek között helyet kapna egy repülés- és egy hajózástörténeti kiállítás. Felmerült a Néprajzi Múzeum átköltöztetése is, amelynek köszönhetően a Legfelsőbb Bíróság visszakaphatná a Kossuth téri épületet. Emellett itt lehetne az Országos Műszaki Múzeum, és bővíteni lehetne a szomszédos Aquincumi Múzeum területét is. Ács Tamás
elmondta, a beruházás teljes költsége eléri az ötvenmilliárd forintot. Elsőként a terület kármentesítését kell elvégezi, amelynek összege egy- és hárommilliárd forint közé tehető.

Hetvenegy évig üzemben

Az egykori európai mércével is jelentősnek számító óbudai gázgyár 1913-ban kezdte meg működését. A termelés 1984-ben állt le. Eredeti épületeit 2004-ben nyilvánították műemlékké. A beruházás előkészítésére idén hatvanmillió forintot adott a kormány a kulturális tárcának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!