Hírek

2005.03.22. 06:24

Nem szennyez a zajtalan motor

Környzetbarát motorkerékpárt fejlesztett ki egy londoni cég. A talámány-nak sajnos van egy hátránya. Teljesen hangtalan, ezért balesetveszélyes.

Farkas Cintia

A fejlesztési tervet a formatervezésben többszörösen győztes cég, a Seymourpowell készítette el. A világ első, hidrogénnel hajtott motorkerékpárja több mint 8300 dollárba (1527200 Ft) kerül. „A kibocsátott vízgőz annyira tiszta, hogy szinte iható”, nyilatkozták az Intelligent Energy tervezői.
Az új közlekedési eszköz nagynyomású, hidrogénnel töltött üzemanyagcellával működik. Egy tankolással 160 kilométert tehet meg a jóformán hangtalan jármű. Ámde csendessége miatt félő, hogy nem nyeri el a motorkedvelő vásárlóközönség tetszését.
Sőt a zaj hiánya közlekedésbiztonsági szempontból is kérdéses. Ha közeledik a motorkerékpár, a járókelők nem hallják meg, és nem is veszik észre. Ezért egyelőre életveszélyesnek tartják a forradalmi motorkerékpár használatát. A zajmentesség kiküszöbölése és a motorrajongók elnyerése céljából a megalkotók azt fontolgatják, hogy egy beépített, hagyományos motorzajt közvetítő hangszóróval is felszerik a járművet.
A csendességén kívül a másik probléma a maximális sebesség. A járgány óránként csupán 80 kilométert képes megtenni. Ezenkívül a széleskörű elterjedése csak akkor képzelhető el, ha elegendő üzemanyagtöltő állomás áll rendelkezésre. Jelenleg ugyanis Nagy-Britanniában csak egy van, amely megfelelő minőségű hidrogént szolgáltat. A motorkerékpár számára a belvárosi közlekedésben lát fantáziát kifejlesztője, az Intelligent Energy. A cég Nagy-Britannián kívül az USA-ban és Dél-Amerikában van jelen képviseleteivel.

A találmány legfontosabb adatai:

Fizikai adatok:

Súlya: 80 kg

Üzemanyagcella: 1kW léghűtéses

Üzemanyagadatok:

Hidrogén: 99,9%-os tisztaságú

Oxigén: a levegőből nyeri

Tankolás: 5 perc

Teljesítményadatok:

Gyorsulása: 0–32 km/4,3 mp

0–48 km/7,3 mp

0–80/12,1 mp

Csúcssebessége: 80 km/h

Súlya: 80 kg

Üzemanyagcella: 1kW léghűtéses

Üzemanyagadatok:

Hidrogén: 99,9%-os tisztaságú

Oxigén: a levegőből nyeri

Tankolás: 5 perc

Teljesítményadatok:

Gyorsulása: 0–32 km/4,3 mp

0–48 km/7,3 mp

0–80/12,1 mp

Csúcssebessége: 80 km/h

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!