Hírek

2005.03.26. 08:29

Nálunk egyelőre nem változik a banktitok

Akár Magyarország is nyerhet azon, hogy áprilistól Németországban példátlanul széles körben férhetnek hozzá a hatóságok a bankszámlákhoz.

Bak Mihály

A nyolcvankétmilliós népességű Németország lakosainak nagy részét, hatvanmillió polgárt érint a jövő hónapban módosuló jogszabály. Ez rendkívül széles körű betekintést enged a legkülönfélébb hatóságoknak, hivataloknak a bankszámlák és tulajdonosaik adataiba. A hagyományos ügyek mellett egyebek közt a szociális és munkaügyi hivatalok is automatikus betekintési jogot kapnak. Az ügyfél nem kellő együttműködése esetén a teljes forgalomba is. Az intézkedés a kiskorúak nevén lévő számlákra is kiterjed. A jogszabály alkotmányellenességét kifogásoló beadványt az alkotmánybíróság elutasította. A német határ osztrák oldalán már megjelentek az érdeklődők, hogy megtakarításaikat áthelyezzék az ottani bankokba. Magyar szakértő szerint nem kizárt, hogy hazánkba is érkezhetnek „elmenekített” betétek, főleg a német tulajdonú bankokba.

A magyar előírás lényegesen kevesebbet enged meg. Legszélesebb körben az adó-, a társadalombiztosítási, valamint a vámfizetési kötelezettséggel kapcsolatban, továbbá büntetőügyekben kaptak felmentést a pénzintézetek a banktitok védelme alól. A törvény felsorolja azokat az ügyköröket, amelyekben az eljáró szervek írásban kérhetik az adatszolgáltatást. Ugyanez érvényes például a cégek kötelezettségei, felszámolási és csődeljárása esetén. Kötelező kiadni számlaadatokat a szervezett bűnözés, a pénzmosás, a terrorizmus és a hasonló ügyek felderítéséhez.

Olykor mindent visznek

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az év elején megállapította: alkotmányosan aggályos az APEH azon gyakorlata, amelyben az egyéni vállalkozók köztartozásait lakossági számláikról is leemeltetik inkasszó, vagyis azonnali beszedési megbízás keretében. Így gyakran eltűnnek a számláról törvényben védett jövedelmek (gyermektartási díj, szociális járadékok). Gond az is, hogy a közös számlákról nem csak az adós pénzét viszik el. A kormány nem tervez változást.

Banktitok

A számláról, annak birtokosa(i)ról rendelkezésre álló adathalmaz. Az egyenlegre, forgalomra vonatkozó információk. Az ügyfél vagyoni helyzetéről, üzleti, gazdálkodási szokásairól, viszonyairól szerzett ismeretek is.

helyzetéről, üzleti, gazdálkodási szokásairól, viszonyairól szerzett ismeretek is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!