Hírek

2005.03.25. 00:00

Miért csak három hónapig véd egy drága futócipő?

A 38 ezer forintos futócipő mindkét sarka elkopott. Mindössze három hónap, szigorúan rendeltetésszerű használat után.

Horváth K. József

A használat mennyisége hetente hat nap, alkalmanként 80 perc. Nem több, nem kevesebb. Ennyi idő alatt kopott le az a sarokréteg, ami miatt az aszfalton futók a drága cipőt megveszik, hogy védjék az ízületeiket.
A kereskedő nem fogadta el a reklamációt. Sőt, még a minőségvizsgálati költséget is a vevő nyakába akarta varrni. A nagyobb baj azonban az, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is megalapozatlannak tartotta a kifogást. Ezzel azt mondta ki: ha valaki vásárol egy minőségi futócipőt, hogy fusson benne, azaz rendeltetésszerűen használja, s ennek a sarka három hónap alatt elkopik, az rendben van. A vizsgálatot „szemrevételezéssel és kézi minőségvizsgálattal” végezték. Megnyugtatásul jelezték azonban: ha megalapozottnak ítélik a kifogást, akkor sem kötelezhetik a kereskedőt arra, hogy cserélje ki a cipőt vagy fizesse vissza az árát. Ezt csak a bíróság teheti meg.
Magyarán: nemcsak ők nem védik a fogyasztót, hanem a jogszabály sem. A jogszabály azonban ezt nem is állítja magáról…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!