Hírek

2005.03.04. 00:00

Megújuló energiaforrásokra számítanak

Lázin Miklós András

– Sokkal olcsóbban is működhetnénk – mereng egy lehetséges jövőképen Fábián Zsolt, Gödöllő alpolgármestere. A városatyát a tegnap véget ért intelligens energiák a magyar önkormányzatoknál című fórum eredményeiről kérdeztük.

Az első pillantásra száraznak tűnő találkozón egyébként igen fontos, a lakosság számára húsbavágó témákat érintettek a résztvevők. Így többek közt szó esett a megújuló természeti források fokozottabb felhasználásáról, valamint a Magyar Energiavárosok hálózat megindításáról. Emellett a vendégek megismerhették Nyugat-Európából érkezett kollégáik tapasztalatait is.

– Nagy kár, hogy az Európa Terv a Széchenyi Tervtől eltérően nem támogatja a thermál-energiák hasznosítását – kesereg Fábián Zsolt. Aki egyben azt is hozzáteszi, Gödöllő ebben az esztendőben ismét részt vesz egy energiatakarékossági pályázaton. A Kelet-Pest megyei régió és Nógrád megye közel száz települése az osztrák sógorokkal közösen a biomassza felhasználásában látott fantáziát. A megmérettetésre beadott dokumentumokat most vizsgálják. Eredmény ez év derekán várható.

Forróság a mélyből

Kevesen tudják, de akár Gödöllő is lehetne thermálfürdőváros. Ugyanis 1969-ben egy próbafúrás során olaj helyett forró víz tört fel a mélyből. A kút azóta lefojtva áll. Az önkormányzatnál elhatározták, megpróbálnak valamit kezdeni a kinccsel. Fűtésre és fürdőre gondoltak, és a költségvetésben pénzt különítettek el a nemes célokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!