Hírek

2005.03.08. 00:00

Megkezdődött a Trianon-per

Lukács János, Kolozsvár

Április negyedikére halasztotta tegnap a Székelyudvarhelyi Bíróság a Trianon-film ügyét. Jakab Attilát, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnökét 50 millió lejre (mintegy 330 ezer forintra) büntette a román rendőrség, mert január 11-én a szervezet székházában levetítette Koltay Gábor alkotását. Jakab fellebbezett, az ügyet a helyi bíróság tegnap tárgyalta első ízben. Marosi György, Jakab ügyvédje elmondta: a tegnapi kihallgatás során ügyfele újra felelevenítette a fellebbezésben rögzítetteket. Az UFF nem mozivetítésnek adott helyet. Az alkotók jelenlétében történt filmbemutatást ugyanis a nézőkkel folytatott kötetlen beszélgetés követte, és az esemény díjmentes volt. A tárgyaláson a helyi rendőrség képviselője nem jelent meg.

Román hírverés

Amikor a film bemutató körútja Erdélyben elkezdődött, Mona Musca művelődési miniszter kérte a hatósági eljárást. Azzal érvelt, hogy a film nem szerepel az Országos Filmjegyzékben, és nyilvános vetítése törvénybe ütköző. Az Antena 1 tévécsatorna műsorra tűzte az alkotást, amely hatalmas nézettséget hozott az adónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!