Hírek

2005.03.18. 00:00

Lakások és élményparkok épülnek a Duna mentén

Három budapesti helyszínen is nagyszabású, Duna-parti építkezés előkészületei zajlanak.

Regényi Huba

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A folyó már nem sokáig ilyen csendes. A partmenti beruházásokból viszont egész Budapest hasznot húzhat.
[/caption]A ferencvárosi Nagyvásártelepen – a jelenlegi Nemzeti Színház közelében – a Gröpius Rt. létrehozza a Duna Ligetet – tudta meg a Világgazdaság. Ez egy húsz hektáron elterülő, kétezerötszáz lakásból álló lakópark lesz, amelyhez tizenegyezer irodahelyiség, egy bevásárlóközpont és szálloda is társul majd. A beruházás költsége 55 milliárd forint. A Kopaszi-gátnál fekvő negyvenhektáros területen tulajdonosa, a IX. kerületi önkormányzat kulturális- és szabadidőközpontot, valamint yachtkikötőt építtet. A vízi élménypark a tervek szerint jövő nyárra készül el. Addigra befejeződik a gát és az öböl környezetének parkosítása is. Szakértők szerint a dél-pesti beruházások gyökeresen átalakíthatják az ingatlanpiacot. A létesítményekből egész Budapest hasznot húzhat.

A Duna szlovákiai szakaszán, Dunacsúnynál is nagyszabású építkezést készítenek elő: 220 hektáron rekreációs park épül. A beruházás tőkeigényét 5-10 milliárd forintra becsülik. Hotel, sport- és kulturális központ, fedett és szabadtéri úszómedencék létesülnek. A beruházás idén ősszel kezdődik, három szlovák cég verseng érte. Döntés májusra várható.

Lesz kereslet a dél-pesti lakásokra

Gerő András ingatlanszakértő, az Otthon Centrum vezetője szerint Dél-Pesten jelenleg kevesebb a lakás, mint amennyire igény mutatkozna, úgyhogy mindenképpen lesz kereslet az ott épülő ingatlanokra. Persze nem biztos, hogy az érdeklődés hosszú távon megmarad. Annál is inkább, mert ha két–háromezer új lakás jelenik meg a térségben, az már egymástól szívja el a vevőket. Ebből az okból kifolyólag a több ezer újonnan épült otthont csak ütemezve lehet piacra vinni. A kilencedik kerületben jelenleg 300–320 ezer forint egy középkategóriás, berendezett otthon négyzetmétere, de mivel a beruházások emelik a környék színvonalát, elképzelhető, hogy

ez az ár idővel emelkedni fog.

ez az ár idővel emelkedni fog. A folyó már nem sokáig ilyen csendes. A partmenti beruházásokból viszont egész Budapest hasznot húzhat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!