Hírek

2005.03.03. 07:29

Lábvizet venni kötelező, az ékszerek kitiltva

A gyanútlan néző talán nem is sejti, hogy egyes sportágakban milyen furcsa előírásoknak kötelesek megfelelni a kedvencek. A szabálykönyvek tartalmaznak olyan szigorú paragrafusokat, amelyek jórészt a biztonságot védik. Igaz, néhány szigorú előírás betartatása komikus helyzeteket hozhatna.

Schiller Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="245"] Bedák Pál, az egyik legjobb magyar amatőr bokszoló köteles borotválkozni
[/caption]A vízilabdában is lehet ellenőrzés: itt a játékosok körmének hosszúságát kéne vizsgálniuk a bíróknak, nehogy karmolásszák egymást a felek. Azt talán minden pólórajongó tudja, hogy a férfiak két nadrágot, a hölgyek pedig két dresszt kötelesek viselni, mert korábban a csata hevében közszemlére kerültek az intim testrészek. Bár így is láttunk már női pólóst fedetlen kebellel. Tilos az ékszer viselete és a test bekenése. Kötelező viszont a dobhártyavédő.

A kosárlabdában, a kézilabdában és a labdarúgásban is tiltják a láncot, a karkötőt, a fülbevalót és a gyűrűt. De nem egy sportolót láttunk, aki gólja után hevesen csókolgatta gyűrűjét. Sok hölgy nem veszi le a „fukszot”, inkább leragasztja, ahogy a hajcsatot és a testékszert is. Bár az urak is élnek a lehetőséggel. A német kézilabdás, Stefan Kretzschmar is furcsán nézett ki az olimpián, mert ragasztócsíkok borították az arcát a testékszerek miatt.

A dzsúdósoknál is ellenőrizhetik a körmöt, s akár a többi sportágban, itt sem megengedett az ékszer. Fontos előírás az uraknál, hogy csak puha herevédőt használhatnak. Bár hoszszú hajjal is lehet versenyezni, ám bevett szokás, hogy mérkőzésenként csak kétszer igazíthatja loboncát a versenyző. A harmadiknál ugyanis intés jár(hat). Érdekesebb szabály, hogy a meccs előtt illik lábat mosni, mert a feltűnően koszos lábú cselgáncsost nem engedik küzdeni.

Meddig lóghat előre egy ökölvívó haja?

Az ökölvívásban nagyon figyelnek a biztonságra, nem véletlenül. Az amatőröknél kötelező a fejvédő, a fogvédő és a herevédő. Előbbi bevezetése óta csak ritkán szakad fel a szemöldök, ami a profiknál gyakori. Mondani sem kell, hogy ékszert itt sem hordhatnak. Talán hihetetlen, de a szakáll viselete is tiltott az amatőröknél, de a profiknál is csak rövid körszakállt engedélyeznek. A hajra vonatkozó előírás a katonai szigort idézi, csak a homlok közepéig érhet a bunyós haja. S akár a pólósoknál és a birkózóknál, itt sem szabad bekenni a testet.

A labda színe dönt

Az asztaliteniszezőknél sokáig nem lehetett fehér színű mezt felvenni a fehér labda miatt. Ma már van sárga labda is, ezért úgy módosult a szabály, hogy „a mez, a nadrág és a szoknya főszínének – kivéve az ujjat és a gallért – teljesen el kell térnie a használatban lévő labda színétől”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!