Hírek

2005.03.09. 00:00

Korunk legnagyobb veszélye a nemzetközi terrorizmus

Toronyi A.

A terrorizmus elleni küzdelemről kezdődött tegnap nemzetközi tanácskozás a spanyol fővárosban a madridi vonatmerényletek első évfordulóján. Huszonhárom ország állam- és kormányfője, valamint 52 ország kétszáz szakértője vesz részt a háromnapos találkozón. A spanyol trónörökös, Fülöp herceg jelenlétében folyó eszmecserén szó esik a terrorizmus okairól, valamint a demokráciának a terrorizmusra adandó válaszáról. A konferencia csütörtökön ajánlásokat tartalmazó program elfogadásával ér véget.

Az Egyesült Államokban öszszeállították a legveszélyesebb terroristacsoportok, illetve személyek listáját. A washingtoni pénzügyminisztérium befagyasztotta bankszámlájukat, az amerikai elnök pedig megtiltotta, hogy üzletet kössenek velük. 

A madridi merényletek áldozataira emlékeznek

Nemzeti gyásznappá nyilvánította március 11-ét a spanyol kormány a tavalyi madridi vonatmerényletek 191 áldozatának emlékére. Délben mindenütt megszólalnak majd a harangok, ötperces gyászszünetet tartanak. I. János Károly spanyol király, Zsófia királyné, José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő és számos külföldi politikus ellátogat A hiányzók erdeje nevű emlékhelyre, ahol 192 olajfát ültetnek a 191 civil áldozat és a terroristák üldözése közben megölt rendőr jelképeként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!