Hírek

2005.03.05. 00:00

Kórházi ranglista, irányított betegek

Németh Zsuzsa

Ami kötelező, azzal a felnőtt is dacol. Különösen, ha beteg. Az egészségügyben most tesztelt irányított betegellátás viszont épp arra épül, hogy kijelölje a rászorulók gyógyulásának útját. Ami, valljuk be, Magyarország egyes régióiban még igencsak göröngyös út. Ebben a rendszerben az emberek után fejpénzt fizet a biztosító, amelyből a megtakarításokat fejlesztésre fordíthatják a területi ellátásszervezők. Senkit sem zavarna ez a megoldás, ha olyan országban élnénk, ahol az ellátás színvonala minden kórházban egyformán magas. Ha bevezetik az irányítást, hiába szeretné valaki saját magát egy másik, általa jobbnak tartott kórházban megműttetni, oda kell mennie, ahova beutalják. A legújabb számvevőszéki jelentés szerint az 1999-ben indított modellkísérletbe már 2,5 millió biztosítottat vontak be, akiknek „betegútját” háziorvosok egyengetik.

De jön az újabb lista. A kórházakat kódolt fedőnéven, halálozási adatok szerint rangsorolta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, honlapjukon napokon belül közzé is teszik a sorrendet. Utána pedig már csak órák kérdése, hogy valaki a kódokat megfejtse. Lelepleződnek a legrosszabb helyek, ahová nehéz szívvel irányít majd bárki is beteget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!