Hírek

2005.03.23. 00:00

Kockának látszó művészet

Címkék#Vélemény

Budapest „Eiffel-tornyának” szánják alkotói a Konstruktívot. Ez nem más, mint három, egyenként 14 méteres élhosszúságú, sarkára állított kocka.

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A hatalmas kockákból emelt „épületet” a nagytétényi Campona áruház melletti parkolóban lehet megcsodálni
[/caption]– A kockák ünnepélyes felavatását a múlt hét végén tartották. – Több helyszínre is gondoltunk, eredetileg a Felvonulási téren állítottuk volna fel. Oda nem kaptunk engedélyt – avat be a Konstruktív előtörténetébe Kincses Mercédesz, az alkotócsapat programfelelőse. A Konstruktív nemcsak épület, egyfajta művészeti önkifejezés is. De mit lehet csinálni három óriási kockával, amelyek között belül egy rámpán közlekedhetünk? Az ötletgazda, Erdélyi Zsolt terve az volt, hogy egy teljesen újszerű helyszínt hozzon létre, amelyet az emberek programokkal, eseményekkel „laknak majd be”.

– Bármilyen kulturális vagy sporteseményt szívesen fogadunk – mondja Kincses. – A kockák belső felszínére álló- és mozgóképeket lehet vetíteni. De nemcsak filmeket: akár egy focimeccs vagy más sportesemény tudósítását is. Az Eiffel-toronyhoz való hasonlóság abból adódik, hogy a vasszerkezetet egykor csak a párizsi világkiállításra állították fel, végül mégsem bontották le. A Konstruktív is szétszedhető, és hetek alatt bárhol máshol felállítható.

Képek a kockákban

A nézők a kockák épület felőli oldalán székeken ülhetnek vagy állhatnak, így jól rálátnak a kockák felszínére, ahová a képeket vetítik. A Konstruktív megállapodást kötött az Iparművészeti Egyetemmel is, a hallgatók bemutathatják vizsgafilmjeiket. A kockákon belül zajló eseményeket – például egy divatbemutatót vagy színházi előadást – is közvetíthetik a vászonra.

Nem lesz reklám

Az alkotók egyelőre ahhoz tartják magukat, hogy a kockákat nem adják oda reklámcélokra. A Konstruktív felépítését egy bank támogatta, lapinformációk szerint mintegy harmincmillió forinttal.

A Campona áruház azzal segíti a csapatot, hogy ingyen adja

a helyszínt, az áramot, és gondoskodik a kockák őrzéséről is.

A Campona áruház azzal segíti a csapatot, hogy ingyen adja

a helyszínt, az áramot, és gondoskodik a kockák őrzéséről is. A hatalmas kockákból emelt „épületet” a nagytétényi Campona áruház melletti parkolóban lehet megcsodálni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!