Hírek

2005.03.08. 00:00

Ki örökli az ági vagyont?

VÉGRENDELET - Olvasónk férje azt szeretné, ha édesanyjától örökölt lakása nem testvéreire, hanem házastársára szállna. A kérdés: lehetséges-e ez végrendelettel?

BAMA

A törvényes öröklés rendje szerint az ági vagyon arra száll vissza, akitől származik. Ha ő nem él, akkor egyenes ági leszármazottjait illeti meg. Férjünk édesanyjától örökölt lakása tehát házastársunk halála után sógorainknak jut. Más a helyzet, ha férjünk a javunkra végrendelkezik – mondja a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa. Ez esetben a vagyon a miénk lesz, és a sógorokat köteles rész sem illeti meg. A végrendeletet lehetőleg közjegyzőnél tegyük – tanácsolja a szakember. Akkor a dokumentum közokiratnak minősül. A közjegyző garantálja, hogy nem lesz benne alaki hiba, amely miatt érvénytelen lenne. Így is számítani lehet rá azonban, hogy az elégedetlen testvérek megtámadják a végrendeletet. Igaz, vajmi kevés esélyük van a sikerre.

Az ági vagyon öröklési rendje a római jogból származik. Szerepe az volt, hogy a gazdag arisztokraták vagyonát a vér szerinti családban tartsa. Manapság a jogászok egyetértenek abban, hogy a jogszabály mostanra meglehetősen elavult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!