Hírek

2005.03.29. 07:33

Janka, az ájulós Csipkerózsika

Parcsami Gábor

– A Győri Nemzeti Színházban nőttem fel – mondja Solecki Janka. – Szüleim a színház zenekarában játszottak, édesanyám hegedűlt, édesapám bőgőzött. Az összes zenés darabot több mint százszor láttam. Hegedűlni én is tanultam, de nem volt bennem elég kitartás a gyakorláshoz. A színház világát viszont megszerettem, olyannyira, hogy gyerekkorom óta elképzelhetetlen lenne az életem nélküle.
Janka az Új Színházban a ma délután is látható Zalán Tibor-darabban, az Angyalok a tetőn címűben Csipkerózsikát játssza. – Van a darabban egy ájulási jelenet. Ilyenkor a hátam mögött álló, kéményseprőt játszó Galkó Balázs kap el. Az egyik előadáson nem állt ott senki. Amikor lehuppantam a földre, nem is a fájdalmat éreztem először, hanem a meglepetést, hogy Balázs nincs sehol. Azóta egy kicsit körültekintőbb vagyok ájulás előtt – meséli mosolyogva Janka.
A művésznő az Új Színházban látható még a Bolha a fülben című darabban, az Álszentek összeesküvésében és a Vőlegényben. A Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdióban pedig Christopher Hampton Emberbarát című művében Elizabeth-et alakítja. A televízióban a Berlin, Berlin című német sorozatban ő a magyar hangja Sarah-nak. A moziban a Gyűrűk Ura című filmben pedig az ő hangján szólal meg  Arven.
Janka szabadidejét teljesen kitöltik a gyerekei, a kilencéves Levente és a hétéves Csenge. – Mint a legtöbb helyen, nálunk is alig lehet a gyerekeket ágyba dugni – árulja el. – Szinte mindegy, miről mesélek lefekvés előtt, a legfontosabb számukra, hogy jó hosszú legyen a történet. Gyakran előbb elálmosodom, mint ők. Ha a gyerekek és a színház is engedélyez egy kis szabadságot, akkor legszívesebben komolyzenét hallgatok. A zene mindig megnyugtat.        

Solecki Janka

Komárom, 1978. június 29.

2002: Új Színház Stúdió, majd Új Színház

Főbb szerepei: Orvos (A csoda alkonya), Jessica (Időzavar), Natali (Simon élete), Juliska (Megy a gyűrű)

2002: Új Színház Stúdió, majd Új Színház

Főbb szerepei: Orvos (A csoda alkonya), Jessica (Időzavar), Natali (Simon élete), Juliska (Megy a gyűrű) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!