Hírek

2005.03.09. 00:00

Itt a fájdalomfegyver

Kibírhatatlan fájdalmat okoz, de nem öl az a fegyver, amelyet az amerikai hadsereg számára kísérleteznek ki.

Csák E.

A Közép-floridai Egyetemen júliusra fejezik be a kísérleteket egy olyan biológai fegyverrel, amelynek hatótávolsága akár két kilométer is lehet. A hadsereg megbízásából folyó kutatások azon alapszanak, hogy a lézersugár a plazma robbanásszerű terjeszkedését váltja ki, ha szilárd testtel ütközik. Élőlény esetében a sugár az idegsejtekre mér „csapást”, s elviselhetetlen fájdalmat kelt, ami időleges bénulást is okozhat. A hírt közlő New Scientist kérdéseire Martin Richardson, a floridai egyetem lézerszakértője nem kívánt válaszolni. Egy másik érintett, Bryan Cooper, aki ugyanott a fogfájás kutatója, azt mondta: csupán néhány adatot bocsátott a munkacsoport rendelkezésére.

Andrew Rice, egy londoni kórház tanácsadója rendkívül aggasztónak találja a sugárfegyvert. Ha igazolható is az átmeneti fájdalomkeltés, mint visszatartó erő, annak hosszú távú fizikai és lelki következményei nem ismeretesek – fogalmazott a tudós.

A várható lelkihatást végképp nem lehet fölmérni

John Wood, a londoni egyetem fejfájásszakértője szerint ezt a fegyvert kínzásokra is fel lehet használni. Tanártársa, Amanda Williams pszichológus úgy véli: a nagy fájdalom képes az idegrendszer működésében is zavart okozni. A mesterséges sejtekkel végzett kísérleteken a lelki hatást végképp nem lehet felmérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!