Hírek

2005.03.26. 00:00

Iliescu a magyarokat vádolja

A marosvásárhelyi magyarok tehetők felelőssé az 1990 márciusában kirobbant véres etnikai konfliktus miatt – állítja Ion Iliescu. A volt román államfő szerint a verekedés amiatt tört ki, ahogyan a március 15-i megemlékezések folytak.

Lukács János, Kolozsvár

 „A magyarok túlfeszítették a húrt, így nem csoda, hogy a románok gyanakvással kezdték figyelni az eseményeket” – mondta Iliescu marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Újságírói kérdésre, miszerint tagja-e még a Vatra Romaneasca Egyesületnek, Iliescu azt felelte, valóban benyújtotta annak idején a felvételi kérelmét.

A rendszerváltozás utáni első évben a marosvásárhelyi magyarok végre szabadon szerettek volna a hősökre emlékezni. A Vatra Romaneasca Egyesület – amelyből a Román Nemzeti Egységpárt, majd később a Nagy-Románia Párt is kinőtt – azonnal intézkedett, és autóbuszokkal hozott be a városba több száz Görgény-völgyi román parasztot. A székely városban verekedés tört ki, a furkósbotokkal felszerelt románok „Bolyait és Sütőt” keresték, hogy ellássák a bajukat. Sütő András írónak a fél szemét kiütötték.

A „fekete március” szolgáltatott alapot az akkori hatalomnak arra, hogy a hírhedt Securitate létjogosultságát bizonyítsa, és új néven, de a régi emberekkel hívja ismét életre a titkosszolgálatot. A Román Hírszerző Szolgálat minden év márciusában ünnepli létrehozásának évfordulóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!