Hírek

2005.03.29. 00:00

Horn Gyula is beülne Mádl Ferenc államfői székébe

Körmendi Gábor

Horn Gyula hamarosan eldönti, hogy vállalja-e a jelölést a köztársasági elnöki posztra. A szocialista politikus, aki 1994 és 1998 között az ország miniszterelnöke volt, tegnap egy tévének és egy rádiónak nyilatkozott az államfőjelölés kérdéseiről. Horn elmondta, már többen puhatolóztak nála ebben a kérdésben. Megjegyezte, először végiggondolja, hogy egy köztársasági elnöknek a mostani helyzetben milyen feladatai vannak, és ezután dönti el, hogy benevez-e vagy sem a köztársaságielnök-jelöltek versenyébe. Az MSZP kongresszusa egyébként április 15-én hoz döntést a kérdésben. Horn Gyula azokra a felvetésekre, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége egyértelműen elveti, hogy pártpolitikus legyen az államfő, az MSZP elnöke pedig azt mondta, a köztársasági elnök szociáldemokrata legyen és nő, úgy válaszolt: eddig vélemények jelentek meg, de semmi nincs véglegesen eldöntve. – Hát, ez vicc! Horn Gyulát az SZDSZ nem tudja támogatni. Megvannak a történelmi érdemei, mint volt miniszterelnöknek, de azt gondolom, számtalan ok miatt, például a Kádár-rendszerhez való kötődése okán, számunkra nem támogatható jelölt – mondta lapunknak Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. – A Fideszben nincs napirenden ez a kérdés. Mindenesetre furcsa, hogy az a Horn Gyula, aki szíve szerint a magyar jobboldalt kihagyta volna az EU-ból, most már a nemzeti egység megtestesítőjének szerepében is képes elképzelni magát – közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője.
Az MDF parlamenti frakcióvezetője, Herényi Károly pedig azt mondta: Hornnak annyi esélye van, hogy ő legyen a köztársasági elnök, mint a többi nyolcmillió választó és választható magyar állampolgárnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!