Hírek

2005.03.14. 00:00

Felmentésében bízik Papa, az egykori fedett nyomozó

Szemán László

Sándor István volt fedett nyomozó, akit Papaként ismert az alvilág, március 31-én ismét bíróság elé áll. Ezúttal másod-fokon már csak hamis tanúzásra való fel-bujtással vádolja az ügyész.
Papát 2000. október 29-én vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók, éppen akkor, amikor az olajbizottságban készült beszámolni az olajbűnözésben szerzett tapasztalatairól. Kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel és hamis tanúzásra való felbujtással vádolta meg őt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
Hogy ez pontosan mit takar, azt mi már soha nem tudhatjuk meg, az ügyet 85 évre államtitokká minősítették. A vádat dr. Túri András csoportvezető ügyész képviselte. Papa az eljárásban végig tagadta az ellene felhozott vádakat, sőt koncepciós eljárásnak minősítette az ügyet.
Az első fokú ítélet a volt fedett nyomozó győzelmét hozta. A bíróság valamennyi vádpont alól felmentette őt. Túri András csak a hamis tanúzásra felbujtás miatt fellebbezett, a többi vádpontot bűncselekmény hiányában elengedte.
Megfigyelők és név nélkül véleményt formáló rendőrtisztek szerint Papa bűne mindössze az volt, hogy túl közel került a politikához.
Az olajos ügyek felderítése közben az éppen hatalmon lévő egyik párt ismert gazdasági emberéig vezettek számára a szálak az Energol-ügyben. Amelynek tárgyalása éppen a napokban kezdődött újra.
– Bízom a bíróságban és abban, hogy igazam van. Tudom, hogy nem követtem el bűncselekményt – mondta Sándor István, azaz Papa. n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!