Hírek

2005.03.09. 00:00

Fejünkre eshetnek a betűk

Életveszélyes a Déli pályaudvar felirata, amely bármelyik pillanatban leszakadhat az erős szélben.

Patay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Süvöltős Tímea mindennap a pályaudvaron keresztül megy dolgozni. Mint elmondta, eddig észre sem vette a betűket, amelyek a fejére hullhatnak.
[/caption]Életveszélyessé válhat a Déli pályaudvar épülete, ugyanis egyre labilisabbak az épület feliratának betűi. Korábban a homlokzat díszborítását már eltávolították, mert életveszélyesen meglazult. A pályaudvar felirata pont a déli kerengőjébe vezető egyik lépcső felett van. Az erre nap mint nap elhaladó emberek többsége nem is veszi észre, hogy mekkora veszélynek teszi ki magát, amikor arra jár.

– Elképesztő, hogy milyen állapotban van az épület – mondta a Reggelnek Süvöltős Tímea (31) adminisztrátor. Az Ugocsa utcában lakó hölgy sem figyelt fel eddig a fémből készült betűkre, melyek közül leginkább az U betűt viselte meg az időjárás. A felirat több eleme erősen beleng, ha van egy kis szélmozgás. Eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem vágott senkit fejbe a földtől mintegy öt méterre lévő felirat egy darabja.

A Reggel úgy tudja, hogy a déli rendbehozatalára több terv készült, de értesüléseink szerint, a pályaudvar épületének renoválását csak tíz éven belül tervezi a MÁV Rt. A Keleti pályaudvar is látott már szebb napokat. Az épület oldalsó homlokzatára már ráférne a felújítás, de egyelőre a négyes metró építkezései miatt a külső felújításhoz nem tudnak hozzáfogni. Információnk szerint nemrég végeztek az épület freskóinak restaurálásával. Lapunk szeretett volna beszámolni a budapesti pályaudvarok felújításának tervezett üteméről és a költségekről. De a vasúttársaság sajtóosztálya nem válaszolt kérdéseinkre.

Tavaly elkezdték a 2-es metró felújítását

A Déli pályaudvar peronjaira vezető lépcsők cseréjét már megkezdték. A Deák téren jelenleg a hármas metró és a kettes metró állomásait összekötő ikerlépcsők cseréjét végzik. Az Örs vezér tere felé közlekedő szerelvényeknek a peronja mellett javítják a mozgólépcsőt. Tavaly a befejező munkálatokat november ötödikéig elvégezték. Ennek eredményeképpen négy mozgólépcső áll majd az utasok rendelkezésére a Deák téri metrómegállóban.

A Déli pályaudvar betűi

Anyag: vékony vörösréz lemez

Súly: 3,5 kilogramm

Magasság: a járdától 5,5 méter

Rögzítés: betűnként 2-4 ponton

Betűk magassága: 50 centiméter

Patay Gábor Tavaly elkezdték a 2-es metró felújítását A Déli pályaudvar peronjaira vezető lépcsők cseréjét már megkezdték. A Deák téren jelenleg a hármas metró és a kettes metró állomásait összekötő ikerlépcsők cseréjét végzik. Az Örs vezér tere felé közlekedő szerelvényeknek a peronja mellett javítják a mozgólépcsőt. Tavaly a befejező munkálatokat november ötödikéig elvégezték. Ennek eredményeképpen négy mozgólépcső áll majd az utasok rendelkezésére a Deák téri metrómegállóban. A Déli pályaudvar betűi Anyag: vékony vörösréz lemez

Súly: 3,5 kilogramm

Magasság: a járdától 5,5 méter

Rögzítés: betűnként 2-4 ponton

Betűk magassága: 50 centiméter Süvöltős Tímea mindennap a pályaudvaron keresztül megy dolgozni. Mint elmondta, eddig észre sem vette a betűket, amelyek a fejére hullhatnak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!