Hírek

2005.03.02. 00:00

Elkészült a szellemi műhely

Júniusra valóra válik a pesthidegkútiak régi álma. Hosszas várakozás után megnyitja kapuit a Klebelsberg Kuno Művelődési, Művészeti és Kulturális Központ.

Kiss Gergely

A több mint százéves kúria és az egykori iskolaépület átalakítását még a kerület előző képviselő-testülete határozta el. A munkálatokhoz háromszázmillió forintot az akkori kormány, és majdnem ugyanennyit az önkormányzat biztosított. Az épületegyüttest Kálmán Ernő tervei alapján újították meg. A 2700 négyzetméteres területen szinte minden megtalálható, amitől az intézet valóban Budapest egyik kulturális központja lehet.
Az átalakítások során a régi iskolaépületből többfunkciós színháztermet hoztak létre. A háromszáz férőhelyes nézőtér billenthető, így adott esetben a színpaddal egybenyitva bálteremmé alakítható. A kúria eltolható közfalai által hatalmas tér hozható létre, mely kiállításoknak ad otthont a jövőben. Az épület alagsorában kézművesműhely kap helyet. Egy tornatermet is kialakítanak, ahol edzéseket, táncórákat és akár gyógytorna-foglalkozásokat is lehet tartani. Külön épület szolgál majd a napilapolvasásra és az internetezésre, melyet a látogatók ingyen vehetnek igénybe.

Viharos kezdet után megszavazta a kerület

A kerület jelenlegi képviselőtestülete kezdetben az intézet fenntartását túl költségesnek ítélte, és pályázatot írt ki üzemeltetésére. A jelentkezők közül azonban senki nem felelt meg teljes mértékben a feltételeknek. Ráadásul amikor a helyiek megtudták, hogy a Sziget Kft. is bejelentkezett, tüntetéseket szerveztek. Attól féltek, hogy a cég beköltözteti saját irodáit, és nem fordít kellő hangsúlyt a kulturális szolgáltatásra. A testület végül úgy döntött, hogy a központot mégis az önkormányzat fogja üzemeltetni.

Akadálymentesítették a megújult épületeket

Az épület adottságai fővárosi szinten is egyedülállóak – mondta lapunknak Szabó Lajos (43), az intézet októberben megválasztott igazgatója. Szolgáltatásai mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek, miután minden pontja akadálymentesített. Célunk, hogy a Klebelsberg Művelődési Központ az egész térség szellemi műhelyévé váljon. Hidegkút régi művelődési háza, a Petőfi már nem felelt meg a modern kor

követelményeinek. Az önkormányzat várhatóan értékesíti vagy átadja szociális célokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!