Hírek

2005.03.02. 00:00

Eljárás az önkéntes ellen

Címkék#Vélemény

A fertőzésektől óvja a szervátültetetteket egy polgári szervezet azzal, hogy kiváltják helyettük a gyógyszereiket. A törvénysértő, de emberbaráti módszerért most felelniük kell.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Szabálysértési eljárás indult az életmentő gyógyszereket kínáló önkéntesek ellen. Képünk illusztráció.
[/caption]Szabálysértési eljárást indított az országos tiszti főgyógyszerész a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán történt illetéktelen gyógyszerforgalmazás miatt. Az ügyben gyanúsítottként hallgatják ki a Szervátültetettek Országos Szövetségének egyik munkatársát.

Ő adta át a gyógyszereket a kilinkán várakozó betegeknek.
– Engedélyezett, ingyenes készítményekről van szó – mondja Antal Csaba főgyógyszerész. – De a jogszabályok szerint gyógyszert csak patikában szabad forgalmazni. Ezért törvénysértés történt.
A szervátültetettek polgári szervezete a betegek érdekében vitte helybe a gyógyszereket.

A frissen műtöttek szervezete  annyira legyengül, hogy egy patikában bármilyen fertőzést könnyen elkaphatnak.
Járay Jenő, a klinika igazgatója sem lát kivetnivalót a történtekben. Az ÁNTSZ azonban az Egészségügyi Minisztérium kérésére leállította a várótermi gyógyszerforgalmazást. A betegek védelme érdekében azonban egy-két hónapon belül engedélyezik a klinikának, hogy az intézményt ellátó gyógyszertárban kiszolgálhassák a szervátültetetteket.

Hiányzik a betegeknek

– A Baross utcai klinikán már kilenc éve megkaphatják tőlünk az életmentő gyógyszereket a betegek, recept ellenében – közli Székely György, a Szervátültetettek Országos Szövetségének elnöke. – Ezeket a tablettákat csak néhány patika szerzi be, mert hetven-nyolcvanezer forintba kerül egy-egy adag. Panaszáradat érkezik az irodánkba, mióta nem találják a munkatársainkat a klinikán a betegek. Ez egy emberbaráti kezdeményezés volt a részünkről.

A tárca nem enged

Lakossági bejelentés alapján két héttel ezelőtt indított vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán folyó gyógyszerforgalmazás ügyében. Bár ez évek óta a betegek érdekében történik, a tárca nem kíván változtatni azon az álláspontján, hogy gyógyszert csak patikában lehet forgalmazni. A fővároson kívül Debrecenben, Pécsett és Szegeden van még transzplantációs klinika. Hasonló eset azonban a Szervátültetettek Országos Szövetsége szerint máshol eddig nem történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!