Hírek

2005.03.10. 00:00

Elbirtokolhatom-e a telket?

TULAJDON Olvasónk és felesége harminc éve egy másik házaspárral közösen vásárolt egy balatoni ingatlant. Az ismerős házaspár még a hetvenes években disszidált.

BAMA

Az ingatlant, amelynek másik tulajdonosa örökös nélkül halt meg, bizonyos körülmények mellett elbirtokolhatjuk. Kérhetjük a bíróságtól, hogy állapítsa meg tulajdonjogunkat, és a földhivatal jegyezze be azt. Az elbirtoklásnak négy feltétele van – mondja dr. Kéri Tamás ügyvéd.

Az ingatlant legalább tíz éve sajátunkként, megszakítás nélkül kell használnunk. Ez nem lehet bűncselekmény eredménye, és nem valósulhat meg erőszakos, illetve alattomos úton. Jelen esetben a helyzet jóval bonyolultabb. A disszidensek ingatlanjavai ugyanis annak idején jobbára állami tulajdonba kerültek.

Olvasónknak mindamellett igaza van, ha rendezni akarja a tulajdonviszonyokat. A jogi szakember azt javasolja: mindenképpen keressen fel személyesen egy ügyvédet. Vele töviről hegyire megvitathatja a részleteket.

Ilyen ügyben csak a tények aprólékos ismeretében lehet felelősségteljes tanácsot adni. Gondoljunk például arra, hogy időközben rendszerváltás volt. Érdemes tehát kikérnünk az önkormányzat állásfoglalását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!