Hírek

2005.03.30. 07:13

Elakadt a pápa szava

Megrázó képeket láthatott a világ húsvét vasárnapján. II. János Pál szólni akart a hívőkhöz, de nem kapott elég levegőt.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="252"] II. János Pál megpróbálkozott a húsvéti áldás elmondásával, de nem sikerült
[/caption]Saját kívánságára tolta oda gördíthető karosszékét dolgozószobája ablakához Mieczyslaw Mokr-zycki. A szentatya másodtitkára odanyújtotta azt a papírt, amelyen a húsvéti üzenet állt, a szöveget azonban Angelo Sodano bíboros olvasta föl. Ott állt a pápa közelében első titkára, Stanislaw Dziwisz érsek és Arturo Mari, a Vatikán hivatalos fotósa is. Szándéka szerint a pápa a városnak és a világnak („urbi et orbi”) szóló áldást osztott volna, ám ebben fájdalmai meggátolták. Február 24-én hajtották végre rajta az életmentő gégemetszést a Gemelli klinika orvosai. A gégefő felett  egy centiméteres nyílást vágtak, amelybe egy vékony csövet ültettek be. Most ennek segítségével lélegzik a pápa.
Bár a műtét megkönnyíti a lélegzést, meg kell tanulnia a segédeszköz használatát. Minthogy nem éri el természetes úton a hangszalagokat a levegő, ezért át kellene irányítania. Ez azonban vasárnap nem sikerült a beteg katolikus egyházfőnek. A Bild című német napilap értesülése szerint az elmúlt napokban már beszélt a pápa, ezért nem tartottak külön próbát. Titkára, Stanislaw Dziwisz abban bízott, hogy a megszólalás vasárnap is sikerül.
A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a szentatya hamarosan ismét kórházba kerülhet. Az orvosok ellenőrizni kívánják azt a kis csövet, amelyet a gégemetszés alkalmával ültettek be a légcsövébe. A milánói lap egyúttal orvosokat idézett, akik kételkednek abban, hogy II. János Pál valaha is hallható hangon fog beszélni. „Nincs ereje ahhoz, hogy rezgésbe hozza a hangszálait, mivel túlságosan legyengült a korábbi állapotához képest” – vélekedett egy római specialista. Feltételezések szerint kisebb szívrohama is lehetett az egyházfőnek az elmúlt napokban. II. János Pál képtelen akárcsak egy sort is leírni, fárasztó számára az olvasás és a találkozások is, és csak folyadékokat tud fogyasztani. Vagyis betegsége és gyógyulása foglalja el a nap 24 órájában.

Toronyi Attila Ritka beavatkozás A gégemetszés életmentő műtét, amelyet súlyos légzési zavarok esetén, rendkívül ritkán, csak indokolt esetben alkalmaznak. A beültetett vékony csövön (kanül) át jut a tüdő levegőhöz, de ilyenkor a gége nem működik. II. János Pál megpróbálkozott a húsvéti áldás elmondásával, de nem sikerült -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!