Hírek

2005.03.17. 00:00

Egyre több nőt alkalmaznak Európában

Foglalkoztassanak több nőt részmunkaidőben – követelik az osztrák politikusok.

Toronyi Attila

A szomszéd országban attól tartanak, hogy a munkaadók az anyáknak elsősorban alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyeket kínálnak. Fejlődésük tehát megrekedhet, „zsákutcába juthat”. A bécsi kormány ezért a „tipikusan női foglalkozások” visszaszorítását tervezi, amit már a szakképzésben meg kell alapozni– írja a Die Presse.
Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy – Ausztriát és Csehországot leszámítva – Európa-szerte nőtt a nők foglalkoztatottsága. A részmunkaidős alkalmazás révén csökkenthető a munkanélküliség is.
Hollandiában e forma előnyeit már a nyolcvanas években fölismerték. 2000 júliusa óta pedig a munkavállaló törvényes joga a részmunkaidő. Ez azonban csak akkor érvényesíthető, ha nem veszélyezteti a vállalkozás létét, és nem áll ellentétben alapvető üzemgazdasági okokkal. A nyolcmillió holland munkavállaló közül jelenleg negyven százalék dolgozik részmunkaidőben, ezek hatvan százaléka nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!