Hírek

2005.03.29. 00:00

Egymásnak is fizethetünk mobilon

Miután sikerült a mobiltelefon SIM-kártyáját rávenni arra, hogy bankkártyaszerűen viselkedjen, a mobilfizetés határtalan lehetőségei nyíltak meg.

Kaszás Erzsébet

A közüzemi számlák kifizetése mobilon a gyakorlatban a következő módon zajlik: a közüzemi szolgáltató ügyfelei a mobiltelefonjukra kapnak egy SMS-t, ami egyebek mellett tartalmazza a fizetendő összeget, illetve az átutalás határidejét. Ezt követően az ügyfél szintén egy SMS-t küld a banknak az átutalási megbízásról, a megfelelő kódok használatával. Majd a bank kiegyenlíti a szolgáltató felé a számlát.
A T-Mobile, a Pannon GSM, a Budapest Bank és a Budapesti Elektromos Művek kötött tavaly nyáron Magyarországon elsőként szerződést arra, hogy ez az egyszerű fizetési megoldás működjön. Azóta új bankok – többek között az OTP Bank Rt. – és új közüzemi szolgáltatók csatlakoztak a rendszerhez.
Ma már vehetünk mobilon színházjegyet, sporteseményre szóló belépőt, menetjegyet utazáshoz, és bár még csak az ország egyes részein és kísérleti jelleggel, de a parkolási díjat is kifizethetjük ily módon.
A következő lépés az lesz a mobilfizetés történetében, amikor magánszemélyek egymás közötti pénzmozgásánál váltja ki a készpénzt, mert ez is biztonságosan lebonyolítható. A technológia ugyanis már adott. Egy magyar kisvállalkozásnak, az Enigma Software-nek sikerült a mobiltelefon SIM-kártyáját rávenni arra, hogy bankkártyaszerűen működjön. Vagyis ne csak fogadja és továbbítsa az SMS-eket, hanem azonosítsa is küldőjét, és mindenki más előtt titkosítsa az átutalási folyamatot. A bankolásra alkalmas mobil a későbbiekben egy sor egyéb funkcióval is kiegészíthető. Hatalmas piaci lehetőségnek tűnik pél-
dául az internetes elektronikus vásárláshoz kapcsoló fizetések mobilos megoldása.

Hamarosan indul az M-ügyintézés

Míg internettel becslések szerint a magyar háztartások 15–22 százaléka rendelkezik, mobillal a lakosság 80–85 százaléka. Ez azt jelenti, hogy csak annak nincs ilyen készüléke, aki nem akar. Érdemes tehát a mobiltelefont bekapcsolni a mindennapi ügyintézésbe is. Így az elektronikus (e-közigazgatás) után lassan bekerül a köztudatba az M-közigazgatás is. A hagyományosan hónapokig húzódó eljárások napokra, majd órákra csökkenthetők. Igaz, nálunk egyelőre csak elvben. De a tervek szerint – többek között a németországi tapasztalatokon elindulva – hamarosan mobilon vallhatjuk be a helyi adónkat, regisztrálhatunk a munkaügyi központokban, kérhetjük ki a tulajdoni lapot a földhivataltól. A lopott gépjárművekről vagy a felvételi ponthatárokról azonban már most is kaphatunk információt SMS-ben. A jelenlegi akciók révén növekszik az internet-előfizetők száma is, de a mobilosok előnyben vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!