Hírek

2005.03.10. 00:00

Egymás kezébe csaphatnak

A több mint két hete tartó gazdatüntetések után a tegnap késő estébe nyúló tárgyalásokon várhatóan megegyeznek a felek képviselői. Legalábbis ebben reménykedtek a gazdák és a szaktárca.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Helyzetkép a tüntetésről, a gazdák tegnap a budapesti Felvonulási téren vártak a megegyezésre
[/caption]Lapzártánk idején is folytatták a tárgyalásokat a gazdaszervezetek és a szakminisztérium képviselői a több mint két hete tartó tüntetések ügyében. A megbeszélések szünetében abban reménykedtek a küldöttek, hogy végre sikerül megállapodni a kormánnyal. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: elégedett azokkal az egyeztetésekkel, amelyek megkezdődtek és folynak, szerinte szerda este akár „egymás kezébe csaphatnak a tárgyalófelek”. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szintén reményének adott hangot a tekintetben, hogy áttörés következik be a tegnapi egyeztetéseken. Bagi Béla, a tárgyalóküldöttség tagja elmondta: nem tudják, mikor hagyják el Budapestet, hosszú távra kidolgozott tervük nincs, hiszen az egyeztetések olyan szakaszba értek, hogy akár órák alatt is változhat a helyzet. A gazdák dolguk végezetlenül nem akarnak hazamenni, ennek nem látják értelmét – tette hozzá. Elmondta azt is: ha kell, újból bejelentik a területfoglalási igényt a parlament előtti területre.  Eközben a tiltakozók tegnap országos szinten több ezer munkagéppel az eddigihez képest újabb helyszíneken vonultak az utakra. A demonstráló gazdák traktorjainak egy csoportja február 21. óta tartózkodik a fővárosban. Az ország minden megyéjéből összesen mintegy 1000 erőgép várakozik a Felvonulási téren. A gazdatüntetésen hivatalosan 15 gazdaszervezet vesz részt. A tüntetők petíciójukban egyebek között azt követelték, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.

Eddig egymillió tonna gabonát vettek át

Felgyorsult az intervencióra felajánlott gabona átvétele január óta – közölte Kováts Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Hozzátette: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban január elején még csak 280 ezer tonna gabona intervencióba vételéről született határozat, február végén már 720 ezer tonnáról, most pedig az egymillió tonnát is meghaladja ez a mennyiség.

Szakács Árpád Eddig egymillió tonna gabonát vettek át Felgyorsult az intervencióra felajánlott gabona átvétele január óta – közölte Kováts Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Hozzátette: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban január elején még csak 280 ezer tonna gabona intervencióba vételéről született határozat, február végén már 720 ezer tonnáról, most pedig az egymillió tonnát is meghaladja ez a mennyiség. Helyzetkép a tüntetésről, a gazdák tegnap a budapesti Felvonulási téren vártak a megegyezésre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!