Hírek

2005.03.12. 00:00

Egyiptom kincse hazatalált

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 18-tól május közepéig láthatóak az egyiptomi kopt művészet kincsei a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás műtárgyai közelebb állnak hozzánk, mint gondolnánk.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="157"] A legértékesebb műkincs a 4. századi, Apollót ábrázoló kőfaragvány
[/caption]Egy ismeretlen Egyiptom mutatkozik be a Szépművészeti Múzeumban. Az ókor és a középkor közötti átmenet időszaka. Amikor a fáraók művészete még éreztette hatását, de már bizánci szelek fújtak szerte a Római Birodalomban. Mindezt olyan műtárgyakon keresztül ismerhetjük meg, amelyeket eddig a raktárak mélyén őriztek. Most először láthatók a kopt művészet kincsei egyetlen helyiségben, rendszerezetten.
Ezek a tárgyak a Kr. u. 300 –700 közötti időszak épületeit díszítő fafaragványok, figurákkal átszőtt textilek, csontfaragványok, bronzedények. Amelyek egészen közel állnak a mai Nyugat-Magyarország, az egykori Pannónia római kori emlékeihez.
– Aki látta már a Szépművészeti Múzeum régészeti gyűjteményét, az felismerheti a hasonlóságot Pannónia és Egyiptom, a két római tartomány emlékei között – vélekedik Török László akadémikus. – A birodalom különböző részeiben a korszakfordulón ugyanazok a folyamatok zajlottak. Egyiptomban a görög, a római, majd a bizánci befolyás hatása a kopt művészet kialakulását eredményezte – hangsúlyozza a kopt művészet nemzetközi hírű kutatója, a kiállítás megálmodója.
A tárlaton látható több mint kétszáz műkincsből százharminc Egyiptomból érkezett. Az ezer kilogramm súlyú rakományt tizenegy úgynevezett termoládában szállították Budapestre a leggazdagabb egyiptomi gyűjteményekből. A Kairói Kopt Múzeumból, az Alexandriai Görög – Római Múzeumból és az Alexandriai Nemzeti Múzeumból. Hetven kiállított tárgy a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum kincse. A kopt műkincseket a múzeum dór termében állítják ki.

Kétszázmillióba kerül a kiállítás a magyar államnak

A tárlat szenzációja egy ez idáig ismeretlen, két oldalán festett ikon. A táblaképet a hatodik században körmeneteken hordozták. Nem mindennapi látvány a Szohági Fehér Kolostor negyven centiméteres díszes bronzkulcsa, az ötszázas évekből. A huszonegymillió dollárra felértékelt műtárgyak Budapestre szállításáért és bérléséért kétszázmillió forintot fizetett a Szépművészeti Múzeum. Ezt teljes egészében állami támogatásból finanszírozták.

Budapesti Tavaszi Fesztivál március 18-ai programok

10.00. A fáraók után — kiállítás Szépművészeti Múzeum

10.00. Káprázatos kövek — kiállítás Természettudományi Múzeum

19.00. Bartók: A kékszakállú herceg vára — Opera Magyar Állami Operaház

19.00 Alan Menken: A szépség és a szörnyeteg — Musical Budapesti Operettszínház

19.45. Budapesti Fesztiválzenekar — Hangverseny Nemzeti Hangversenyterem

10.00. Káprázatos kövek — kiállítás Természettudományi Múzeum

19.00. Bartók: A kékszakállú herceg vára — Opera Magyar Állami Operaház

19.00 Alan Menken: A szépség és a szörnyeteg — Musical Budapesti Operettszínház

19.45. Budapesti Fesztiválzenekar — Hangverseny Nemzeti Hangversenyterem

A legértékesebb műkincs a 4. századi, Apollót ábrázoló kőfaragvány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!