Hírek

2005.03.08. 00:00

Egyezség helyett vádaskodás

Megegyezés nincs, a miniszterelnök nem enged, a gazdák 48 órát adtak a megegyezésre – így foglalhatók össze a két hete tartó tüntetés tegnapi eseményei.

Szakács Árpád

Elfogyott a türelem, két napot adunk a megegyezésre a kormányzatnak – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Nem részletezte, mire készülnek, de azt hangoztatta, hogy a tiltakozók ragaszkodnak a nekik járó támogatásokhoz. A tüntetők elszántságát jelzi, hogy tegnap az országban 65 helyen 3300 géppel több ezer gazda demonstrált az utakon. Győr-Moson-Sopron megyében négy határátkelőhelyen akadályozták a forgalmat. Számos vidéki helyszínen bejelentették: holnap újabb traktoregységek érkeznek a fővárosba. Baranyában azt jelezték a tiltakozók, ha a tárgyalások belátható időn belül nem vezetnének eredményre, a határátkelőhelyeket is lezárják.

A gazdatüntetés határozta meg a tegnapi parlamenti ülés napirendjét is. Az ellenzéki felszólalók a kormányt okolták a kialakult helyzetért. Németh Imre agrárminiszter szerint a gazdák a Fidesz „kicsinyes hatalmi érdekei miatt” fagyoskodnak két hete Budapesten.

Gyurcsány: nincs több pénz

A kormány április végére kifizeti a támogatásokat, de többet nem. A tüntetőknek olyan igényeik vannak, amelyekből négyheti nyugdíjat lehetne kifizetni, majdnem ingyenessé lehetne tenni az összes gyógyszert, megduplázódhatna a családi pótlék. Az öszszegből 6-7 Duna-híd építhető, és több mint 30 százalékkal emelhetnék a közoktatás költségvetését.

Áder: haladéktalanul fizessen a kormány

A Fidesz-frakció felszólítja a kormányt: fizesse ki a támogatásokat, fejezze be a gazdák sértegetését, a választók félrevezetését. A kabinet azzal riogat, hogy a gazdák igényei-nek kielégítése adóemelést, a gyógyszerárak duplájára növekedését jelentené. A tüntetők kérése jogos, benne van a költségvetésben, s arra a kormány kötelezettséget vállalt.

Szakács Árpád Gyurcsány: nincs több pénz A kormány április végére kifizeti a támogatásokat, de többet nem. A tüntetőknek olyan igényeik vannak, amelyekből négyheti nyugdíjat lehetne kifizetni, majdnem ingyenessé lehetne tenni az összes gyógyszert, megduplázódhatna a családi pótlék. Az öszszegből 6-7 Duna-híd építhető, és több mint 30 százalékkal emelhetnék a közoktatás költségvetését. Áder: haladéktalanul fizessen a kormány A Fidesz-frakció felszólítja a kormányt: fizesse ki a támogatásokat, fejezze be a gazdák sértegetését, a választók félrevezetését. A kabinet azzal riogat, hogy a gazdák igényei-nek kielégítése adóemelést, a gyógyszerárak duplájára növekedését jelentené. A tüntetők kérése jogos, benne van a költségvetésben, s arra a kormány kötelezettséget vállalt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!