Hírek

2005.04.01. 00:00

Egyetértenek a frakciók

Megegyezés születhet a fővárost érintő legfőbb kérdésekben a pártok között. Horváth Csaba MSZP-s polgármester kőtáblába vésetné a megállapodás pontjait.

Kiss Gergely

Ki kell alakítani Budapest nemzeti minimum programját – mondta a Reggelnek Horváth Csaba második kerületi polgármester. A szocialista politikus elsőrendű fontosságúnak tartja, hogy a pártok megegyezzenek a fővárost érintő legfontosabb kérdésekben. – Ezalatt elsősorban azokat a beruházásokat értem, melyek kormányzati és uniós támogatásokat igényelnek. A főbb pontokat akár egy köztérre kihelyezett kőtáblába is véshetnénk – tette hozzá. A Fidesz támogatja a felvetést.

A kőtáblába vésett közös pontok várhatóan nem enyhítik a fővárosért folytatott küzdelmet. Ebben a Fidesz és az MSZP a budapestiek megszólítására tette a hangsúlyt. A következő hetekben a két párt képviselői az utcákon is megjelennek. Cselovszki Zoltán elmondta, problématípusok mentén egységekre osztották Budapestet. Ezekben a körzetekben fórumokat szerveznek, melyeken meghallgatják a lakosok gondjait, felvetéseit. A fontosabb javaslatokat beépítik a Fidesz által készített Új Budapest Tervbe. Az MSZP hasonló módon állítja össze a nyolc hónappal ezelőtt meghirdetett Budapest Programját.

Támogatják a fővárost érintő beruházásokat

A Budapestet érintő jövőbeli beruházások évek óta ismertek a fővárosiak előtt. Megvalósításukat Demszky Gábor főpolgármester már számos alkalommal megígérte. Ilyen többek között a négyes és ötös metró, az aquincumi Duna-híd, a ferihegyi gyorsvasút és a Budapesti Közlekedési Szövetség létrehozása. Ezeket a programpontokat Demszky legutóbb Podmaninczky terv elnevezéssel hirdette meg. A felsorolt fejlesztési tervek 2005 és 2013 között valósulnának meg. A pártok szerint ezekből állhatna össze Budapest nemzeti minimum programja is.

– Jó ötletnek tartom a budapesti minimum létrehozását – mondta a Reggelnek Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha a várost érintő főbb beruházások kapcsán kormányzati szinten is egyetértés van.

között. Horváth Csaba MSZP-s polgármester kőtáblába vésetné a

megállapodás pontjait. Kiss Gergely Támogatják a fővárost érintő beruházásokat A Budapestet érintő jövőbeli beruházások évek óta ismertek a fővárosiak előtt. Megvalósításukat Demszky Gábor főpolgármester már számos alkalommal megígérte. Ilyen többek között a négyes és ötös metró, az aquincumi Duna-híd, a ferihegyi gyorsvasút és a Budapesti Közlekedési Szövetség létrehozása. Ezeket a programpontokat Demszky legutóbb Podmaninczky terv elnevezéssel hirdette meg. A felsorolt fejlesztési tervek 2005 és 2013 között valósulnának meg. A pártok szerint ezekből állhatna össze Budapest nemzeti minimum programja is.

– Jó ötletnek tartom a budapesti minimum létrehozását – mondta a Reggelnek Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha a várost érintő főbb beruházások kapcsán kormányzati szinten is egyetértés van. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!