Hírek

2005.03.17. 10:10

Egy dolgozó halála 95 millió forinttal teszi szegényebbé a magyar államot

Tavalyelőtt 902 munkaképes ember hunyt el közlekedési balesetben. Jövőbeni teljesítményük eltűnésével 107 milliárd forintnyi érték megtermelésétől esett el a magyar nemzetgazdaság.

Regényi H.

A balesetben meghaltak átlagéletkora 38,5 év volt. A 62 éves nyugdíjkorhatár eléréséig minden embernek még 23,5 évet kellett volna dolgoznia. Mivel a statisztikai adatok szerint egy fő egy évben átlagban ötmillió forintot termel meg, a hátralévő 23,5 év alatt 902 ember 107 milliárd forintnyi értéket állított volna elő – derül ki a Közlekedéstudományi Intézet vizsgálatából. Dr. Holló Péter, az intézet munkatársa a Reggelnek elmondta: ha ezt az összeget elosztjuk a tavalyelőtt közlekedési balesetben meghaltak összlétszámával – 1209 –, megkapjuk, hogy egy elhunyt csaknem 90 milliós bevételtől fosztja meg az államot. Ha ehhez hozzáadjuk a „járulékos” költségeket – például a mentés, a temetés, a különféle hatósági eljárások kiadásait – kijön, hogy egy haláleset 95 millió forinttal teszi szegényebbé a nemzetgazdaságot.
Ez azonban csak a kár felmérésének egyik módja. A másik eljárás azt vizsgálja, hogy egy ember esetében mennyibe kerülne annak biztosítása, hogy otthonából a munkahelyére menet ne érje halálos baleset. Eszerint egy főre körülbelül 155 milliós érték jön ki. Ha ezt összeadjuk a korábban megkapott 95 millióval, kijön, hogy egy haláleset összesen 250 millió forinttal apasztja az államkincstárat.
Tehát sürgős tennivalók mutatkoznak a közlekedésbiztonság terén. Az Európai Unió célkitűzései szerint 2010-ig ötven százalékkal kellene csökkenteni a közúti balesetben elhunytak számát. Magyarországnak erre csekély az esélye: az áldozatok száma növekvő irányt mutat. A belügyi és a közlekedési tárcának átfogó intézkedéstervet kell kidolgoznia, amely pontosan tartalmazza, mely útszakaszon milyen konkrét lépéseket kell tenni a biztonság megszilárdítása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!