Hírek

2005.03.07. 00:00

Csúcsfizetés a hivatalnoki elitnek

Több száz olyan hivatalnokot fizet a magyar költségvetés, akik ugyanolyan kiemelkedő díjazásban részesülnek, mint a miniszterek, államtitkárok, illetve utóbbiak helyettesei.

Szakács Árpád

A jelenlegi kormányban tizenhét miniszter foglal helyet, ám a nekik járó cím és kiemelt juttatás még 22 magas pozíciót betöltő személyt illet meg. Az ő fizetésük – beosztástól függően – meghaladhatja a havi 1,1 milliót, emellett hivatali lakásra, felső kategóriás gépkocsik használatára jogosultak. De jár nekik tizenharmadik havi fizetés és évente 40 nap szabadság.

Az alkotmánybírók, ombudsmanok, parlamenti alelnökök mellett hasonló összeget kap például Kovács György, az Országos Rádió- és Televíziótestület  elnöke is. De helyettesei, akik a négy parlamenti pártot képviselik, szintén nem panaszkodhatnak, hiszen közigazgatási államtitkári rangban akár 900 ezer forintot is megkereshetnek. Természetesen ehhez is további olyan juttatások járnak, mint gépkocsi- és lakáshasználat, pihenés az állami üdülőben, egyebek.

Ugyanakkor közigazgatási államtitkári rangot is jóval többen birtokolnak, mint a minisztériumoknál szolgálatot teljesítő tényleges vezetők. Előbbiek csak 15-en vannak, míg a címre és a vele járó díjazásra rajtuk kívül még 55-en tarthatnak igényt. Főleg országos hatáskörű főhivatalok vezetői vagy a miniszteri címben részesülők helyettesei jutnak a minősítéshez, valamint a fentebb már említett javadalmakhoz.

Tovább bővül a jól fizetett hivatalnokréteg, ha az alacsonyabb, mégis kiemelt bérezéssel járó helyettes államtitkári rangot tekintjük. Ez a cím a minisztériumokban 66 személynek jár, de mellettük további 120 hivatalnok rendelkezik a titulussal és ami azzal jár. Felkészültségüktől függően egyéb juttatások mellett akár 700 ezer forintot is kereshetnek havonta.

Titkos Járai Zsigmond fizetése

Többszöri megkeresésünk ellenére sem árulta el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya, hogy mennyi a havi fizetése Járai Zsigmond jegybankelnöknek. Habár az MNB vezetője miniszteri rangban szerepel a kancellária protokoll-listáján, juttatása sokkal nagyobb lehet, mint bármelyik tárca vezetőjének fizetése. Az eltitkolt információval kapcsolatban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos lapunknak úgy nyilatkozott: törvény ugyan nem kötelezi Járait arra, hogy elárulja a fizetését, de szakmai álláspontja szerint az állami vezetők juttatásai nyilvános adatnak minősülnek, így arról tájékoztatni kell az érdeklődőket.

Jól kereső főtisztviselők és főtisztek - havi fizetés: 455 000–1,1 millió forint

Egy másik jól fizetett réteg a közigazgatási elit soraiban foglal helyet. A 300 személyből álló kormányzati főtisztviselői és a rendvédelmi szerveknél dolgozó, 150-es létszámú főtiszti elitet 2002-ben állították fel. A tagokat a mindenkori kormányfő nevezi ki. Az elit réteg alapilletménye 455 ezer forint, ami az egyéb juttatások révén elérheti, sőt néhány esetben meg is haladhatja az egymillió forintot. Őket fokozott munkajogi védelem is megilleti, azaz amennyiben nem tartanak igényt a munkájukra, akkor két évig rendelkezési állományba maradnak. Természetesen erre az időre is jár a kiemelt fizetés.

Miniszteri jogállású személyek - havi fizetés: 700 000–1,3 millió forint

Erdei Árpád alkotmánybíró

Bagi István alkotmánybíró

Bihari Mihály alkotmánybíró

Harmathy Attila alkotmánybíró

Kiss László alkotmánybíró

Kukorelli István alkotmánybíró

Tersztyánszky Ödönné Vasadi Éva alkotmánybíró

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke

Lenkovics Barnabás ombudsman

Kaltenbach Jenő ombudsman

Péterfalvi Attila ombudsman

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke

Mandur László parlamenti alelnök

Deutsch Tamás parlamenti alelnök

Harrach Péter parlamenti alelnök

Világosi Gábor parlamenti alelnök

Dávid Ibolya parlamenti alelnök

Erményi Lajos, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára

Kovács György, az ORTT elnöke

Polt Péter legfőbb ügyész

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Államtitkári besorolású szóvivők - havi fizetés: kb. 800 000 forint

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök főtanácsadói is államtitkári besorolásban tevékenykednek. Egyébként szintén ilyen rangja van László Boglár és Batiz András kormányszóvivőnek is. Természetesen őket is megilletik azok a juttatások, amelyek ehhez a poszthoz tartoznak.

Szakács Árpád Titkos Járai Zsigmond fizetése Többszöri megkeresésünk ellenére sem árulta el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya, hogy mennyi a havi fizetése Járai Zsigmond jegybankelnöknek. Habár az MNB vezetője miniszteri rangban szerepel a kancellária protokoll-listáján, juttatása sokkal nagyobb lehet, mint bármelyik tárca vezetőjének fizetése. Az eltitkolt információval kapcsolatban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos lapunknak úgy nyilatkozott: törvény ugyan nem kötelezi Járait arra, hogy elárulja a fizetését, de szakmai álláspontja szerint az állami vezetők juttatásai nyilvános adatnak minősülnek, így arról tájékoztatni kell az érdeklődőket. Jól kereső főtisztviselők és főtisztek - havi fizetés: 455 000–1,1 millió forint Egy másik jól fizetett réteg a közigazgatási elit soraiban foglal helyet. A 300 személyből álló kormányzati főtisztviselői és a rendvédelmi szerveknél dolgozó, 150-es létszámú főtiszti elitet 2002-ben állították fel. A tagokat a mindenkori kormányfő nevezi ki. Az elit réteg alapilletménye 455 ezer forint, ami az egyéb juttatások révén elérheti, sőt néhány esetben meg is haladhatja az egymillió forintot. Őket fokozott munkajogi védelem is megilleti, azaz amennyiben nem tartanak igényt a munkájukra, akkor két évig rendelkezési állományba maradnak. Természetesen erre az időre is jár a kiemelt fizetés. Miniszteri jogállású személyek - havi fizetés: 700 000–1,3 millió forint Erdei Árpád alkotmánybíró

Bagi István alkotmánybíró

Bihari Mihály alkotmánybíró

Harmathy Attila alkotmánybíró

Kiss László alkotmánybíró

Kukorelli István alkotmánybíró

Tersztyánszky Ödönné Vasadi Éva alkotmánybíró

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke

Lenkovics Barnabás ombudsman

Kaltenbach Jenő ombudsman

Péterfalvi Attila ombudsman

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke

Mandur László parlamenti alelnök

Deutsch Tamás parlamenti alelnök

Harrach Péter parlamenti alelnök

Világosi Gábor parlamenti alelnök

Dávid Ibolya parlamenti alelnök

Erményi Lajos, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára

Kovács György, az ORTT elnöke

Polt Péter legfőbb ügyész

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Államtitkári besorolású szóvivők - havi fizetés: kb. 800 000 forint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök főtanácsadói is államtitkári besorolásban tevékenykednek. Egyébként szintén ilyen rangja van László Boglár és Batiz András kormányszóvivőnek is. Természetesen őket is megilletik azok a juttatások, amelyek ehhez a poszthoz tartoznak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!