Hírek

2005.03.21. 00:00

„Budapest most vált lépést”

Az SZDSZ-es városatya márciustól a főváros hatodik számú főpolgármester-helyetteseként dolgozik. Magát derűs embernek tartja. Miben segíthetek? – köszönéssel veszi fel a telefonkagylót.

Zsidai Péter

– Szeretném, ha felidézné, hogyan történt a megkeresése. Kellett-e például győzködni?
– Semmi különös nem történt. Január közepén a főpolgármester felhívott, hogy menjek át és beszéljük meg. Annak a megválaszolását azonban homályban hagynám, hogy kellett-e győzködni. Arról viszont bárki értesülhetett, hogy hosszú vajúdás előzte meg a kinevezésem.
– Nem zavarta a szocialisták ellenkezése? Türelemmel kivárta a sorát?
– A fővárost egy koalíció vezeti. Ez tény, amin nem tudunk változtatni. A főpolgármester akart valamit, és ezt mi kidolgoztuk. Az egyeztetéseket a koalíciós frakcióvezetők és a főpolgármester végezték. Én ezektől a megbeszélésektől távol tartottam magam. A neveltetésem és a stílusom tiltja, hogy személyeskedő játszmákban részt vegyek. Csak kellő nyugalommal lehetett átélni, de én egyébként is egy nyugodt pali vagyok. Éppen ezért nem viselem jól a politika csapongásait, mert értelmetlennek tartom. Kupper Andrással és más ellenzéki politikussal is le szoktam ülni. Ezen már hátralevő napjaimban sem kívánok változtatni.

– Adott helyzetben vállalná a főpolgármester-jelöltséget?
– Megmondom, ez miért nem jó kérdés. Nekünk van főpolgármester-jelöltünk, akit Demszky Gábornak hívnak. Az a dolgunk, hogy az ő újraválasztásáért dolgozzunk.
– A Nobel-díjas Kertész Imre szerint Budapest nem volt képes fejlődni, megrekedt XIX. századi mivoltában. Egyetért ezzel?
– Nem, mert ez annak az álláspontnak a jégbe fagyasztása, hogy itt a vég! Súlyosan cáfolom ezt, miközben megértem a város rossz állapotaira vonatkozó kritikákat. No, de hát akkor most az lenne a dolgunk, hogy sírdogálva egy helyben üldögéljünk?
– Gondolom a városképre kiható fejlesztéseket hiányolta.
– Ezt el is fogadnám, de azért vegyük figyelembe, 1990 után mennyi minden szakadt a fővárosra. Hadd említsek csak két tényezőt. Mindenki új autót vett és azóta is vesz, ráadásul a forgalmat felduzzasztották a környező településekre kiköltözők. Összeomlott a szocialista nagyipar, vidékről tömegesen jöttek a fővárosba munkáért. Ki kellett építeni több százmilliárdért az alapinfrastruktúrát. Budapest a rendszerváltozás óta elmúlt tizenöt év után most jutott odáig, hogy lépést tud váltani.

Ikvai-Szabó Imre

Kaposvárott született 1960-ban. Nős, felesége művelődésszervező. Gyermekei: Emese és Botond. Első diplomája pedagógus, de katonai végzettsége is van. Az ELTE-n szociálpolitikát tanult Ferge Zsuzsa tanszékén. 1995-től a főpolgármester-helyettesi irodában szociálpolitikai referens, irodavezető. Az SZDSZ-frakció tagja, az egészségügyi és a szociálpolitikai bizottság elnöke volt.

Hobbi

Kedvenc időtöltése a zene. 1975-től 1995-ig aktívan zenélt különböző folk-rock és country formációkban. Legszívesebben hallgatott hazai zenekarai a Kex, a Tolcsvay Trió, a Kispál és a Borz, valamint az Emil Rulez!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!