Hírek

2005.03.29. 00:00

Az éghajlati felmelegedés hangyaáradattal fenyeget

A globális melegedés a rovarvilág váratlan fenyegetési hullámát indíthatja el, figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Farkas Cintia

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az amerikai kutatók több mint félezer hangyafajt vizsgáltak meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár a hangyák mérete általában csökken, számuk ugrásszerűen megnő az elkövetkezendő évtizedekben.
[/caption]A legújabb kutatások szerint a közeljövőben jelentős hangyainvázióval kell számolni. A kutatók 665 hangyakolóniát vizsgáltak meg a trópusi esőerdőktől egészen a hideg, tundrai éghajlati övig. Arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedési hullámtól összezsugorodik a hangyák teste, viszont a számuk a sokszorosára nő. – Mivel a hangyák már ma is az elözönlés mesterei,a szerzett adatok szerint egyre
nagyobb veszélyt jelentenek – mondta Michael Kaspari, az Oklahomai Egyetem szakembere.
Kaspari úgy találta, hogy a hangyák és a kolóniák mérete jelentősen eltér akár az ötven eltérő ökológiai rendszert felvonultató Amerikában is. Átlagosan 63 dolgozó hangya van egy kolóniában a hideg éghajlatú fenyőerdőkben, míg a meleg, forró hőmérsékletű, sivatagos területen több mint kilencezer.
A dolgozó hangyák mérete a mikroszkopikustól egészen a hüvelykujj nagyságáig terjedhetnek. Ezek a drámai nagyságbeli eltérést mutató hangyák a trópusi éghajlaton együtt élnek. A trópusi hangyák mérete jóval nagyobb, mivel a melegövi környezet több élelmet tud biztosítani számukra. Ám itt a dolgozó hangyák mérete kisebb. A magasabb hőmérséklet kétélű kardként működik: egyrészt lehetővé teszi
a választékosabb táplálkozást, másrészt a fokozottabb anyagcserétől többet is használnak el.
A kutatás kimutatta, hogy a méretük előre megjósolt módon változik, nemcsak az élőhelyüktől, hanem a hőmérséklettől függően is. Francis Ratnieks, a Sheffieldi Egyetem brit szakembere is úgy látja, hogy szoros öszszefüggés van a hangyák táplálkozása és a felmelegedés között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!